Wat is het "normale" zuurstofgehalte ?

kreeg een klemmetje op mijn vinger en daar stond 95 maar door vele andere vragen ben ik vergeten te vragen hoe hoog het moet zijn

Weet jij het antwoord?

/2500

De normale zuurstofspanning in het bloed van een jong iemand binnenshuis ligt tussen de 80 en 100 mm/Hg. Bij een ouder iemand bedraagt dit ongeveer 75 mm/Hg.

Bronnen:
http://www.azm.nl/zorgcentra/zorgcentra/Lo...

Bij een gezond persoon ligt deze rond de 95%, zie bron

Bronnen:
http://www.zelftesten.eu/index.php/Saturat...

In de medicatie-kliniek waar ik eens ben geweest was de optimale zuurstofgehalte 99-100%. Maar omdat je zo'n klemmetje krijgt zakt het wel eens en verander je even van vinger. Onder de 95% ging ook het kastje piepen dat die laag was en moest je even wisselen. :)

Normale saturatie ( verzadiging ) 91-100 Hypoxie ( verminderde aanwezigheid zuurstof ) 80-90 Ernstige Hypoxie - < 80

Zuurstofsaturatie wordt uitgedrukt in een percentage. Voor gezonde mensen is een waarde van 95-99% zuurstofsaturatie normaal op zeeniveau. Een waarde onder 90% wordt desaturatie of hypoxemie genoemd. Dit begrip moet niet verward worden met hypoxie waarbij de organen onvoldoende zuurstof krijgen. Bij langdurige hypoxemie en/of hypoxie kan gezondheidsschade optreden. Als de zuurstofsaturatie onder de 80% zakt, kan er gezondheidsschade aan organen optreden.

Dat is een saturatiemeter. De waarde wordt in procenten uitgedrukt. Normaal moet die tussen de 92 en 100 % zijn. Bij mensen met COPD is die wat lager.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100