Kaliumchloride in plaats van Natriumchloride, kan dat zomaar (zie toelichting)?

Onlangs viel me op dat er tegenwoordig Jozo zout verkocht wordt in een groene verpakking met het woord ‘bewust’ erop. Ook andere merken doen dit overigens, opmerkingen als .. % minder zout zie je dan bijvoorbeeld op de verpakking staan.

Nadere inspectie van de informatie op de verpakkingen leert dat dan een (groot) deel van het keukenzout (NaCl) vervangen is door KaliumChloride KCl.

Ik weet dat je lichaam ook KCl nodig heeft en dat teveel en te weinig problemen oplevert.

Mijn vragen zijn dan ook:

- Is het echt verstandig om zomaar het ene zout door het andere te gaan vervangen, je lichaam heeft tenslotte ook NaCl nodig (zij het in kleine hoeveelheden)?

- Is onderzocht (bijvoorbeeld door de leverancier van het zout) wat het vervangende KCl op de lange termijn met het lichaam doet?

-Schrijft de overheid regels voor in een situatie als deze?

Ik heb de vraag opnieuw gesteld, er zaten teveel storende tikfouten in.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het kan, maar je moet er wel mee oppassen. Mensen met een hoge bloeddruk bijvoorbeeld mogen soms juist wel kaliumzout gebruiken , en in andere gevallen (bepaalde medicijnen bijvoorbeeld) juist weer niet. Persoonlijk zou ik er niet aan beginnen. Zo zuinig mogelijk zijn met zout in zijn algemeenheid, en dan gewoon normaal (hoewel, beter gejodeerd) zout gebruiken en het vaatje zo veel mogelijk laten staan is het beste. Trouwens, dat kaliumzout is niet te vr.....eten. Heel raar bijsmaakje. Gelukkig mag ik het niet hebben ;-) En nee, ook haast nooit kant en klaar-eten dus. NaCl krijg je met je normale voeding overigens ruim voldoende binnen, al was het maar via het zout dat in (bruin)brood zit. Je hoeft het dus niet aan te vullen door het gebruik van keukenzout.

Je mag drie maal raden wat er zit in derde injectie, die ter dood veroordeelden in de USA toegediend krijgen, om zeker te zijn van een hartstilstand.... Juist. Nee, niet ongerust worden, dat is alleen bij intraveneuze toediening in hoge doses. Het is een uitstekende vervanger voor keukenzout, waar je ook niet teveel van moet binnenkrijgen. Het smaakt wel bitterder. Toegevoegd na 18 minuten: Hier een citaat uit onverdachte hoek, het Nederlands Tijdschrift voor geneeskunde: "Zoutbeperking maakt al jaren deel uit van de behandelingen die gegeven worden aan patiënten met hypertensie en er is steeds meer bewijs dat deze maatregel voor de gehele bevolking gezondheidswinst oplevert" (....) "Daarbij kan gedeeltelijke vervanging van natriumchloride door kaliumchloride een dubbel doel dienen: niet alleen wordt de natriumconsumptie beperkt, maar ook de kaliuminname verhoogd. Beide doelen houden verband met een lagere bloeddruk." Lijkt me dus ok, maar ze spreken wel van een 'gedeeltelijke vervanging'.

Bronnen:
http://www.ntvg.nl/node/316331/print

antwoord op derde vraag: Ja, de overheid schrijft regels voor. Uiteraard is het kabinet samen met de kamers belast met het schrijven van deze regels (lees: wetten als zodanig). De controlle voor de naleving van deze regels gebeurt door het agentschap van Ministerie van Volksgezondheid, in het bijzonder de Voedsel en Waren Autoriteit. Regels omtrent producten en veiligheid liggen o.a. besloten in de Warenwet; Warenbesluiten; en Warenregeling. (er zijn overigens ook regels voor de etiquettering, deze staan o.a. opgesomd in de - op Europees niveau gevormde - etiquetteringsrichtlijn.

Bronnen:
http://www.vwa.nl/

Kalium Chloride is een stof die niet lichaam vreemd is. Alleen de overdosis is rampzalig maar dat is met heel veel stoffen zo. Het vervangen en toevoegen gebeurd onder streng toezicht. Gebruiken van zout is eigenlijk onnodig en als je het wil gebruiken dan zeer selectief. Dus de KCL is niet de boosdoener maar het hele zoutvaatje.!

Je kunt ongeveer een kwart van de zoutinname vervangen door KCl. Het is alleen gevaarlijk als het in de bloedbaan gespoten wordt omdat het hart dan afslaat (hyperkaliemie). Sommige mensen zijn er bang voor omdat het in de dodelijke injectie gebruikt wordt om het hart uit te zetten. Ingespoten verstoort het de zenuwwerking van alle spieren, zo ook het hart. Ingenomen als zout kan het dus geen kwaad en werkt zelfs vaak gunstig. De smaak is echter wat anders dan NaCl , het is wat bitterder en kan daarom de smaak van zout niet helemaal vervangen. Weinig zout is het beste , te weinig is zeer verkeerd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100