Wanneer (of wat is een goede reden om) van huisarts te veranderen en is een soort 'klik' ook nodig?

ALS je al een andere kan vinden, want velen zitten "vol"...
Belangrijkste is natuurlijk dat je op hem/haar kan vertrouwen en je je er redelijk op je gemak voelt.
Dit is sinds enige maanden nu voor mij 'de vraag' en mis nu gevoel van 'begrip en veilig' oid, nadat er misverstanden en ook miscommunicatie bleken tussen de arts, mij en apotheek.

Deels zal dit ook aan mij hebben gelegen want zodra iets 'medisch' is voel ik veel (trauma)stress in me opkomen en oorzaak is vrij logisch, gezien nogal wat nare ervaringen (ook foutjes) elders en eerder door artsen en ziekenhuizen.

Praktijk is wel lekker in de buurt en de meeste praktische zaken zijn er goed geregeld. Al met al was ik redelijk tevreden en al was er vanuit mijn kant geen 'klik'; medisch gezien kwam alles wel correct over.

Sinds dus enkele maanden mis ik gevoel van vertrouwen en merk mijn weerstand om zelfs maar te bellen voor afspraak, controles of evt een herhaalrecept...reden om naar alsnog een andere huisarts uit te zien?

Andere kant in me zegt: stel je niet aan en wees blij dat je een acceptabele huisarts hebt en waarom is het 'nodig dat het klikt'?

Toegevoegd na 16 minuten:
op deze site heb ik al meer info gehaald: http://www.nza.nl/95826/101252/Folder-Andere_huisartskiezen.pdf en je kan stellen dat er nu een "stil conflict" is, waarin al een poging tot 'uitpraten' niet echt succesvol bleek...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Tja, wat vind je zelf? Is je probleem bespreekbaar? Kun je eruit komen met je huisarts? Dan blijf je. Kún je je huisarts niet meer vertrouwen, ook al wil je dat nog zo graag? Is je gezondheid mogelijk in gevaar omdat je nog liever doorloopt met allerlei klachten dan dat je naar je huisarts gaat, omdat die drempel zo onoverkomelijk groot is geworden? Dan is het verstandiger om uit te zien naar een andere huisarts. Veranderen van huisarts is m.i. niet iets wat je ál te lichtzinnig moet doen: geneeskunde is mensenwerk, en elke arts maakt fouten. Bij een specialist kun je in sommige gevallen doorzoeken totdat je er één hebt gevonden die echt expertise heeft mbt jouw aandoening (bijvoorbeeld als je een zeldzame aandoening hebt) en dan is het niet erg als je soms een paar specialisten 'verslijt'. Je huisarts, die hoeft niet alles te weten over je specifieke klachten. Die moet vooral bereid zijn om te luisteren, het overzicht houden, je zorg coördineren (vooral belangrijk bij chronische en/of complexe problematiek) en je moet het idee hebben dat je - als er echt iets is - altijd bij hem of haar terecht kunt. Of een 'klik' dan heel belangrijk is.. ik weet het niet. Voor mij niet per definitie, maar er moeten geen dingen zijn waardoor je je huisarts gaat mijden. Als je een drempel ervaart om je huisarts te bezoeken, stel jezelf dan eerst de vraag of je daar iets aan kunt doen. Is dat niet zo, dan moet je er ook weer niet al te moeilijk over doen om een andere huisarts te zoeken. Als je op den duur drie of vier verschillende huisartsen hebt gehad en ze waren geen van allen "goed genoeg", dán moet je eens bij jezelf te rade gaan. Maar als er dingen zijn gebeurd waardoor jij moeite hebt om je huisarts te vertrouwen, is het misschien wel beter om een andere huisarts te zoeken, waar je die geschiedenis niet mee deelt. De praktijk van overstappen is soms wel moeilijker dan de theorie, daar moet je voorzichtig te werk gaan om niet over te komen als een 'lastige patiënt'. Maar als jij denkt dat je je veel prettiger voelt bij een andere huisarts, ga dan gerust eens kijken welke huisartsen in jouw woonplaats nog patiënten aannemen. Vraag na bij vrienden en kennissen hoe hun huisarts is, en kijk of je - voor je je overschrijft - een kennismakingsbezoek kunt afspreken bij een andere huisarts. Je kunt ook daarna nog beslissen: heb jij het idee dat je je bij een andere arts prettiger voelt, dan stap je over. Is dat niet zo, dan blijf je (voor nu) zitten waar je zit.

Het is wel degelijk belangrijk dat het klikt tussen jou en jouw huisarts dus persoonlijk vind ik het gemis aan die 'klik' belangrijk genoeg om op zoek te gaan naar een huisarts waarbij jij deze ongewenste stress toestanden kan vermijden. Durf er van uit te gaan dat de arts die wel bij jou past hier exact hetzelfde over denkt. Tenslotte ga je naar de arts om je beter te voelen en niet om er geholpen te worden op één vlak en er tegelijk nieuwe ziekteveroorzakers op andere fronten bij op te doen, toch? Succes ermee!

Belangrijkste redenen om van huisarts te veranderen zijn gemaakte fouten.... nou is een huisarts een mens en tsja: mensen maken fouten. Dus wat óók belangrijk is: hoe is je huisarts met die fouten omgegaan: heb je een gesprek erover gehad en hoe is dat verlopen? Niet dat je dat nu hier even uitgebreid moet vertellen ;-) maar voor jezelf bedoel ik. Als dat allemaal goed is uitgesproken in een goede sfeer, dan is dat makkelijker te hanteren, dan als dat niet is gebeurd. Voor mijzelf is een "klik" belangrijk: de huisarts is een vertrouwenspersoon. En zeker, als je al vervelende ervaringen achter de rug hebt. Als ik jouw verhaal zo lees, dan lijken me er genoeg redenen te zijn om een overstap naar iemand anders te overwegen, of om toch eerst nog een gesprek aan te vragen en naar aanleiding daarvan een besluit te nemen.

@conqie : Een goede reden te veranderen van huisarts ? Uiteraard fouten / te vaak mis-communicatie / misverstanden / onprettig gevoel / gebrek aan vertrouwen / weerstand / te veel klik / geen klik Het kan allemaal. Het punt is hoe belangrijk is het voor je? Als het zo belangrijk is dat het een punt wordt, dan is het wel tijd nu om spijkers met koppen te slaan. Voorbeeld Toen mijn oude huisarts met pensioen ging, bleef ik bijna automatisch bij de nieuwe (2 jonge) huisartsen. Ik werd bij een van de twee ingedeeld en ben op 'kennismakingsbezoek' geweest. We hebben heel gezellig over onze gemeenschappelijk hobby (tennis) bij onze gemeenschappelijke (hij vroeger - ik toen) tennisvereniging zitten praten. Het gevolg was dat ik een andere arts ging zoeken, deze man was bij wijze van spreken een "maatje" aan de bar bij de club (te jong) - niet mijn 'arts'. In de nieuwe wijk waar ik toen woonde (verhuisd) vond ik een echtpaar (beide arts), ik ging voor haar, vreselijk mens..., en heb hem 15 jaar als huisarts gehad (iets jonger dan ik, prettig mens, aandachtig luisterend, tijd nemend indien nodig (anders werd je richting deur 'gepraat') en met spijt afscheid genomen omdat ik na een verhuizing en slechtere gezondheid een huisarts dichter bij huis moest zoeken. Advies Afgezien van de rest : het moet klikken voor mijn gevoel, je moet vertrouwen hebben, je moet je prettig voelen bij je huisarts (kort door de bocht misschien) : ik zou een andere arts zoeken.

Als je er jezelf niet goed bij voelt heb je een goede reden om te veranderen van huisarts. Eigenlijk geld dit voor iedere situatie: voel je je er niet goed bij stap er dan uit als je kan!

Als je je niet goed voelt bij je huisarts kun je altijd overstappen naar een andere, al is dit niet in alle plaatsen/regio`s even makkelijk, sommige huisartsen hebben een stille afspraak met elkaar dat ze niet aan "klantjepik" doen en een huisarts in de zelfde regio vinden kan hierdoor moeilijker zijn. Echter mag dit niet! Wanneer huisartsen zo`n verdrag hebben met elkaar kun je dit altijd aangeven, het staat jou vrij om een arts te kiezen. Deze man/vrouw is wel degene waarmee je de meest genante situaties mee moet kunnen bespreken (en nog laten zien ook). Het belangrijkste is dat je arts je serieus neemt en naar je luistert. Als je huidige arts dit niet doet en je beland ook nog eens in een "stil conflict" wat niet uit te praten valt zou ik toch eens rond gaan kijken naar een andere arts. Bij dit soort onderwerpen kun je ook altijd een melding doen bij het medisch tuchtcollege http://www.tuchtcollege-gezondheidszorg.nl/ikhebeenklacht/ Dit moet je absoluut niet zien als "klikken bij de meester" hiermee blijft de kwaliteit van de zorg gewaarborgd. Je arts weet van het probleem af en weigert er iets aan te doen. Wellicht is het een idee nog eenmaal een gesprek aan te gaan en hierbij te vermelden dat wanneer jullie er niet uitkomen dat je naar een andere huisarts gaat en dat je het college er van op de hoogte stelt (de meeste huisartsen vinden dit namelijk niet leuk om te horen, ze worden dan doorgelicht en er op aangesproken) en wie weet valt er op deze manier alsnog wat te regelen. Als de boel enigzins is uitgepraat, maar het vertrouwen is weg, zou je je dan nog op je gemak voelen als je met een klacht in de beneden-regionen komt en je broek moet laten zakken voor deze persoon? Als je antwoord hierop nee is meteen een andere dok zoeken. Pffff huisartsen........het zijn soms ook net mensen! Succes met welke keuze je ook maakt. Muffin05

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100