Elk lichaam heeft toch suikers nodig?

Mijn moeder zegt dat je geen suiker hoeft te eten omdat het lichaam zelf suikers produceert. Maar je moet toch gewone suikers eten zoals snoep.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het gaat uiteindelijk om de koolhydraten. Door suikers krijg je deze binnen, maar ook door bijv. patat. Nu heb je die koolhydraten ook wel nodig ('t is een brandstof voor je organen en je functioneren), maar in de bekende schijf van vijf zitten al genoeg koolhydraten voor je dag. Door snoep (en bijv. ook extra's zoals patat/chips) krijg je extra koolhydraten binnen, die eigenlijk niet nodig zijn .. dat wordt dus in je lijf opgeslagen als vet. 't Kan wel dat je een keer iets leuks eet zoals patat of snoep, maar als je dat vet niet in je lichaam wilt moet je die koolhydraten (de brandstof dus) verbranden door te bewegen. Kan sporten zijn, kan winkelen zijn, kan een boswandeling zijn.. als 't maar bewegen is.

in heel veel eten dat je eet zit al suiker. Dat hoeft echt geen snoep te zijn. Bijvoorbeeld in een appel zitten suikers. Maar dat zijn natuurlijke suikers. Suiker van veel snoep is erg slecht.

Nee, snoep heb je echt nergens voor nodig. Als een mensenkind nooit in aanraking met snoep zou komen dan had hij of zij daar echt geen enkele behoefte aan. In fruit bijvoorbeeld zitten al voldoende natuurlijke suikers om je lichaam te geven wat het nodig heeft.

Nee hoor, je moeder heeft helemaal gelijk, je lichaam heeft geen snoep nodig om goed te kunnen werken. Zonder dat je het weet krijg je al heel veel suiker binnen met koekjes, chips, appelmoes, frisdrank, sapjes, kant en klare groentes, sausjes, ijsjes en ga zo maar door. Dus, jammer voor je, maar je kunt niet zeggen ik moet snoepen, want dat is gezond. ;)

Helaas voor jou heeft je moeder gelijk. Behalve dat voeding al veel suiker bevat, kan je lichaam inderdaad zelf ook suikers maken uit bijv. brood en aardappelen. De enzymen in je speeksel kan zetmeel omzetten in glucose.

Je hebt niet alleen geen suikers nodig maar zelfs geen koolhydraten voor je lichamelijke functioneren. Ietwat theoretisch zou je dus niet alleen zonder suiker maar ook zonder aardappelen, pasta, rijst en brood kunnen. Dat is natuurlijk niet handig maar geraffineerde koolhydraten zoals suiker en wit meel moet je niet meer dan matig gebruiken en daarentegen meer volkorenproducten nemen. Vaak hoor je dat o.a. de hersenen niet zonder glucose kunnen. Dat klopt, maar als het nodig is kan het lichaam die zelf maken uit vetten en eiwitten. Dat proces heet gluconeogenese. Dat treedt overigens ook op bij gewichtsverlies, waarbij je vet verbrandt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100