Hoe kun je leren om te mediteren?

Kun je dat jezelf aanleren of moet je een cursus volgen? En kan iedereen het leren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat voor meditatie heb je in gedachten? En welk doel heb je daarbij? Er zijn vele soorten. Het woord 'meditatie' beschrijft eerder een spectrum aan 'bezigheden' dan een bepaalde praktijk. En waar veel mensen aan denken als ze het over meditatie hebben, is het juist niet: mediteren is niet hard proberen om aan niets te denken. Dat kan niet, net als proberen om heel hard niet aan een roze nijlpaard te denken. Wat wel kan, is leren om in het hier en nu te zijn. Een term die ik ken vanuit zen is 'in aandacht zitten'. Daarbij kan je merken dat het 'gebabbel' in je hoofd wat rustiger wordt, en de 'ondertiteling' die je bijna altijd onder je ervaringen hebt lopen op de achtergrond raakt. Overigens niet meteen en niet altijd als je mediteert, het gebeurt iedereen wel dat je alsnog een boodschappenlijstje zit te maken terwijl je zit, en de verontwaardiging blijft voelen dat de trein vandaag alweer vertraging had, en je zou er toch van uit moeten kunnen gaan, je betaalt verdorie genoeg, en... Je kent het wel. De meest eenvoudige (geen synoniem van 'gemakkelijke') manier van meditatie is er één die inderdaad iedereen kan leren: simpelweg zitten. Dat hoeft niet met je benen in een rare knoop te zijn, als je maar wel 'actief' zit. Dus niet lekker loungen op de bank. Je hoeft ook niet de hele tijd ommanipadmehumhumhum of zoiets te roepen. Dat is voor ons sowieso betekenisloos, je zou net zo goed slavlahamhamham kunnen roepen. Nog zoiets dat je niet hoeft te doen: streven naar verlichting, verwachten dat er iets bijzonders gebeurt als je anderhalf uur mediteert, denken dat je ooit een soort extatische ervaring krijgt en meer van dat soort onzin. Als je wilt trippen, raad ik meditatie af en paddo's aan. Op eigen risico.

Het enige advies is het volgende:geloof je eigen gedachten niet... Mediteren is onzin... Het dient geen doel en je schiet er niets mee op... Als je alle gedachten die er opkomen en ik zeg je, dat zal NOOIT, maar dan ook NOOIT stoppen, als je alle gedachten die er voorbij komen gewoon kunt laten en daar zelf niets mee gaat doen, dan is dat veel waardevoller dan gaan zitten navelstaren... Als er voorkeur of afkeur is naar bepaalde gedachten, dan eisen die gedachten tijd op... En dat is lijden... Want je bent bezig met sleutelen aan de gedachten om ze zo te gaan maken dat het in overeenstamming is met je gevoel en dat kan niet... Je kunt jezelf niet aan je schoenveters omhoog trekken, je bent altijd te laat... ik hoop dat je dit waardevol vindt, omdat ik het niet anders kan zeggen...

Dat ligt er maar aan. Misschien heb je een aangeboren gevoel voor meditatie. Daar kun je alleen achter komen door het te doen. Ik adviseer je de boeken van OSHO te lezen. B.V Meditatie: de eerste en laatste vrijheid.

Je kunt jezelf bijna alles leren, dus ook mediteren. Wat versta jij onder mediteren? Misschien doe je het al? De ene mens mediteert door een bepaalde houding aan te nemen en met wierook een rustige en fijne omgeving te scheppen. Vervolgens om in alle rust tegen zichzelf te zeggen dat gedachten op een wolkje wegdrijven. De ander leert zichzelf in een lichte hypnotische trance te komen en vanuit die positie met gedachten en situaties om te gaan.

Mediteren kan je leren. Hoe, ik denk als eerste een soort van workshop of groepje om je de basis aan te leren. Ook kan de begeleiding prettig zijn om in het begin te leren wat je moet doen. De doelstelling is: In ons dagelijk leven, beleven we voornamelijk onze buitenkant, ons lichaam als een instrument met pijntjes aan de huidoppervlakte. Ook hebben we weinig rust, omdat gedachten altijd aanwezig zijn. Met meditatie proberen we die gedachten tijdelijk even uit te schakelen. Gedachten hebben altijd te maken met of de toekomst of het verleden. Door ze uit te schakelen proberen we in het NU te zijn. Ook proberen in ons lichaam te komen, hoe is onze ademhaling, welke spieren voelen gespannen, waar zijn alle pijntjes nu precies, wat is moe, waar voel je een sensatie. De doelstelling is: Aandacht voor JEZELF in het NU. De lichaam en de geest voor een moment tot rust laten komen. Er zijn ook begeleidende CD's te verkrijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100