Waarom zeggen sommige mensen als ze meerdere maanden bedoelen, bv dat kind is nu 5 maand oud ipv dat ze 5 maanden zeggen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is beide goed. We zeggen ook. Hij is nu drie jaar i.p.v. Hij is nu drie jaren. De achterliggende taalregel is: "Bepaalde aanduidingen voor maat, gewicht en tijd, zoals meter, kilo(gram), liter, kwartier, uur en jaar, blijven ook na gehele getallen (groter dan één) in het enkelvoud staan. Ligt de nadruk echter op de afzonderlijke entiteiten, of op de tijdsduur, dan kunnen de zelfstandige naamwoorden ook in het meervoud komen".

Bronnen:
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/434/

Ikzelf zeg het nooit, altijd maanden. Snap eerlijk gezegd ook niet zo goed het hoe en waarom hiervan! Volgens mij is het iets uit het noorden van Nederland. Maar helemaal zeker weet ik dat niet!

Dat zal wel met dialect te maken hebben en/of de streek waar iemand vandaan komt. Ikzelf kom uit Gelderland en daar zeggen we "maanden". Mijn oma komt oorspronkelijk uit Overijssel en daar slikken ze tijdens het praten de achterste letters vaak in. Dan wordt het dus "maand".

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100