Oorzaak vroeggeboorte en oxytocine?

Ik ben bezig met een boek van Dick Swaab (Wij zijn ons brein). Hierin wordt uitgelegd dat de baring van een vrouw op gang gebracht wordt door de aanmaak van het hormoon oxytocine. Deze stimuleren de weeën van de vrouw. Ook de dalende glucosespiegel van de baby heeft invloed: de stress-as wordt gestimuleerd, waardoor de baring op gang komt.

Verder hebben hersenontwikkelingsstoornissen ook invloed op de baring (geen of geen goede interactie tussen de hersenen van moeder en kind). Dit heeft vaak tot gevolg dat een kind te vroeg geboren wordt.

Wat kan nu nog een andere oorzaak zijn waardoor een kind te vroeg geboren wordt, terwijl hij of zij géén ontwikkelingsstoornis heeft in de hersenen? Speelt het hormoon Oxytocine hierin ook een rol? En zo niet,wat zorgt er dan voor dat de baring op gang gebracht wordt? Is dit ook de baby die dit aangeeft (normaliter bepaalt de baby wanneer hij of zij geboren wordt), of is het een stoornis in de ontwikkeling/interactie o.i.d.?

Daar ben ik nou heel benieuwd naar..!!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Daar zijn wel ALLEMAAL heel benieuwd naar, want het is een vrij recente hypothese, die tot op heden onderbouwd lijkt maar waar we nog lang niet het fijne van weten. We hebben altijd gedacht dat heel veel (kleine) mentale handicaps (spasticiteit, motorische stoornissen, gedragsproblemen, echt van zeer uiteenlopende en van zeer milde tot zeer ernstige aard) het GEVOLG waren van zuurstoftekort tijdens de (moeilijke) geboorte. Nu weten we dat juist die ontwikkelingsstoornissen in de hersenen vermoedelijk eerder de OORZAAK zijn van de moeilijke geboorte. Dat is een enorme denkslag die we moeten maken in de neonatologie, en het laatste woord is er ook nog niet over gezegd. Dat heeft namelijk nogal wat consequenties : nu halen we kinderen die het om welke reden dan ook moeilijk hebben in de buik nog wel eens vroeg kunstmatig ter wereld om dergelijke problemen te voorkomen. De kennis echter dat het probleem al aanwezig is en niet te voorkomen, zou kunnen resulteren in een langere zwangerschapsduur (en echt elke dag telt), met andere (positieve) gevolgen. Welke hormonen en andere factoren daar allemaal op van invloed zijn, en hoe we daar mee om moeten gaan, is een belangrijk onderzoeksgebied. Overigens zijn er legio andere redenen voor kinderen om te vroeg ter wereld te komen (moeten worden gehaald), zoals afwijkingen aan de baarmoeder bijvoorbeeld, of ziektes van de moeder, groeiachterstand, HELLP-syndroom, meerlingen etc. waarbij de natuurlijke bevalling of de aanleiding daartoe geen enkele rol speelt. En dus ook niet het hormoon oxytocine ; dat hoort meer bij een normale baring alsook de hechting en borstvoeding. Mooi boek trouwens ; ga het ook nog weer eens lezen. Toegevoegd na 8 minuten: Zie reacties voor vervolg ; was weer eens te lang.

Oxytocine {ook wel python genoemd} speelt daar zeker een rol in. Dit medicijn wordt gebruikt bij dieren om de bevalling te versnellen ,dus om de weeen te activeren. Dit spul inspuiten bij mensen die zwanger zijn kan leiden tot vroeggeboorte. Hetzelfde geldt voor het medicijn Dinolytik.

Uiteindelijk is het de kleine zelf die de geboorte opstart. De productie van oxytocine zet immers de weeen in gang. Het is dus niet de moeder die 'de huur opzegt 'maar de kleine die -om welke reden dan ook- de baring opstart. Ook bij zwangerschapsvergiftiging en oorzaken die niet altijd gevonden of begrepen worden start de baby de geboorte op, zo heb ik het althans geleerd.

Interessant boek ,en helemaal waar .maar zijn helaas nog meer oorzaken ,zoals slechte doorbloeding baar moeder .gelukkig weet men al veel ,en gebeurt er over de hele wereld onderzoek ,ook van uit diverse medische disciplines ,stap vr stap weet men meer .dit boek gaat over de werking Vd hersenen zo wel Vd moeder en het kind ,ook in de periode vr de geboorte ,helaas zijn er ook nog andere factoren in het spel .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100