waar komt het woord 'gezondheid' vandaan als iemand niest?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens het bijgeloof kon de duivel bij je naar binnenkomen als je nieste. Dat wilde men natuurlijk niet, en door gezondheid te zeggen (soort zegening eigenlijk) probeerde men het onheil af te wenden. Een hand voor je mond houden bij niesen hielp ook om de duivel buiten te houden, vandaar dat we dat nog steeds doen

Het is een wens: Je wenst iemand gezondheid toe. Niesen kan een teken van een aankomende verkoudheid zijn.

Turken wensen elkaar ook als leef lang enz net als grieken. Omdat het tijdens niezen al je organen + je hart op dat moment voor eventjes stil gaat. En dat je daarna nog steeds leef. Daarom wensen mensen mekaar gezondheid.!

Als aanvulling op het antwoord van anneliez: ik heb ooit gelezen dat het vooral voor jezelf bedoeld is - de ander niest, dus mankeert iets. En dan zeg je 'gezondheid!' als afweer, om te voorkomen dat jij ook ziek wordt.

Daarin ligt opgesloten dat men denkt dat het niezen de voorbode is van een verkoudheid, en men wenst de niezer dus een goede gezondheid toe.

Een link naar verschillende verklaringen: http://www.verwijl.nl/?id=37 Hierin ook o.a. de volgende alinea: Een traditionele verklaring wil dat een boze geest door de openstaande mond van de niezer naar binnen zou kunnen vliegen; om dat te voorkomen moet je een heilwens uitspreken. Het voorkomt bovendien dat het omgekeerde gebeurt: dat de ziel door het niezen het lichaam verlaat. Dit is dus het antwoord dat Anneliez gaf. Maar nog veel meer leuke weetjes en verklaringen waarom vanuit de historie en andere culturen 'gezondheid' wordt gezegd.

Vroeger dacht men dat ziekte door de lucht werd doorgegeven en dat iemand die nieste een ziekte verspreidde. Door gezondheid te zeggen wenste men voor zichzelf en voor degene die nieste gezondheid. Want men geloofde er heilig in dat goede wensen hielpen.

Bronnen:
http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/h...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100