Wat is het maximum aantal röntgenfoto's die een tandarts kan maken van een kies in periode van 2 weken?

Toegevoegd na 13 minuten:
Dit m.b.t. het schadelijk effect van röntgenstraling.

Toegevoegd na 34 minuten:
Bedankt voor je antwoord. Ondertussen zijn er al 5 gemaakt tijdens 2 behandelingen.

Toegevoegd na 18 uur:
Het gaat over dezelfde kies. In eerste instantie moest worden gelokaliseerd welke kies de pijn veroorzaakte. (röntgenfoto 1). Daarna werd de verstandskies ontzenuwd (röntgenfoto 2). Er werd een voorlopige vulling geplaatst (röntgenfoto 3).

De 2e behandeling 2 weken later: voorlopige vulling verwijderen, lokalisering van het zenuwkanaal (röntgenfoto 4) en dit opvullen. Nieuwe definitieve vulling wordt geplaatst (röntgenfoto 5).

Er was wel een complicatie in de tussenliggende periode.
Een stuk van de kies was afgebroken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij de schadelijkheid van röntgenstraling gaat het niet zozeer om de hoeveelheid straling binnen een periode, maar in totaal. Het gaat om het stapeleffect. Door je leven heen, is het beter om zo min mogelijk aan röntgenstraling onderhevig te zijn. Maar dan zijn die 5 foto's niet zo erg hoor. Als je het nu zou hebben over tien-/honderd-tallen....Er is geen officieel maximum. Een (tand)arts zal ten allen tijden moeten proberen zo min mogelijk foto's te maken. Dus die 5 foto's zullen wel noodzakelijk zijn geweest.

Dat hangt er vanaf, er zijn 4a5 verschillende manieren om een foto te maken voor een tandarts. als het om één specifieke kies gaat is één foto genoeg voor een half jaar om je tandarts te laten weten wat er loos is, het gaat tenslotte om die ene kies. Toegevoegd na 1 minuut: Bij evt zwangersachap mogen er geen röntgenfoto's worden gemaakt ivm straling.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100