Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe kun je rustiger worden?

Hoe kun je rustiger worden? Ik merk dat ik vaak haast en dingen vlug doe alsof ik zenuwachtig ben, maar om een meer solide indruk te geven zou ik eigenlijk rustiger aan moeten doen. Zo weet ik bijvoorbeeld ook geen weg met mijn handen in gesprek op straat: in de broekzak (liever niet), over elkaar (gesloten/arrogant), langs lichaam (gevoel van stijve hark).
Wat kan ik hieraan doen zonder sloom over te komen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je geeft zelf al wat aan. Ik zou ook onrustig worden als ik zo op mijn houding moest letten: “solide indruk” “gesloten/arrogant”, “gevoel van stijve hark”, “sloom overkomen”. Als je zo bezig bent met hoe de ander over je (houding) denkt, raak je vanzelf gespannen. Probeer dat los te laten. Tijdens een gesprek erop letten dat je kalm blijft ademhalen kan je rustiger maken. Daarnaast kan het helpen te accepteren wie je bent: je bent iemand die dingen vaak gehaast en vlug doet. Misschien is daar een reden voor, misschien hoort dat bij je karakter. Als je er veel last van hebt, zou je hierover met een vriend of psycholoog kunnen praten.

Je stelt twee dingen: je wilt zelf rustiger worden, en je wilt beter overkomen op anderen. Vwb dat laatste: als je rechtop staat, voeten stevig op de grond, iets uit elkaar (heupbreedte), je hoofd omhoog, alsof er een touwtje uit je kruin naar de hemel gaat, als je armen losjes langs je lichaam laat hangen, handpalmen naar je benen gericht, als je de ander aankijkt, dan zie je er niet sloom uit, maar "stevig", gegrond. Oefen maar eens, dan voelt het al snel minder gedwongen om zo te staan. Als zo je basishouding is ga je je ook rustiger voelen. Je zou verder nog ademhalingsoefeningen kunnen doen - rustig in- en uitademen, let op je ademhaling en op niets anders. Maar als ik je vraag goed lees maak je je vooral zorgen om hoe je overkomt, en minder over hoe je je voelt, toch?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100