Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kun je door je onderbewuste last krijgen van ptts?

Stel er is iets in je leven wat 8 jaar geleden indruk op je heeft gemaakt (dood dierbare en ongeval, maar zonder letsel etc) en je dat destijds goed hebt verwerkt en nu een plek in je leven heeft. Je denkt er eigenlijk niet meer aan.

Kan dit dan toch nog in je onderbewuste spelen zonder dat je er weet van hebt EN dat je hier van ptts krijgt? Of is Ptts altijd iets waar van je weet dat het niet goed verwerkt is oid / merkbaar last van hebt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een posttraumatische stressstoornis ontstaat als gevolg van ernstige stressgevende situaties, waarbij sprake is van levensbedreiging, ernstig lichamelijk letsel of een bedreiging van de fysieke integriteit. Deze situaties zijn voor de persoon traumatisch. Voorbeelden zijn: Oorlog, burgeroorlog en andere gewapende conflicten (shellshock (WO I), battle fatigue en concentratiekampsyndroom (WO II)) Gewelddadige aanvallen Verkrachting Emotioneel of lichamelijk misbruik in de vroege jeugd Verkeersongeval En ja, er zijn situaties en voorbeelden van bijvoorbeeld soldaten die in Afghanistan of in de Bosnisch-Servische oorlog geweest zijn en die in eerste instantie geen problemen leken te hebben, maar die problemen zich pas later openbaarden. Veel traumatische gebeurtenissen worden in eerste instantie verdrongen, maar kunnen door allerlei omstandigheden toch opeens naar boven komen.

De symptomen van PTSS zijn herbeleving (nachtmerries of flashbacks), vermijding van herinneringen of emotionele uitschakeling hiervan, ernstige prikkelbaarheid en slaapstoornissen, extreme spanning als gevolg van bepaalde prikkels, irritatie en hevige schrikreacties. Het is ook mogelijk dat de persoon symptomen van andere psychische aandoeningen vertoont zoals een klinische depressie. Van PTSS is sprake wanneer de symptomen langer dan een maand duren. Kernwoord bij PTSS is spanning. Als je je steeds heel erg gespannen voelt kan het zijn dat je weet waarom. Het kan ook zijn dat je dat niet weet. Je kunt denken dat het niet aan het plotseling verlies van je dierbare kan liggen omdat je dat al verwerkt hebt en er niet meer aan denkt. Maar dat kan ook wijzen op het vermijden van de herinneringen en de emotionele uitschakeling daarvan. Verwerken gebeurt soms in fasen: je geeft iets in eerste instantie een plek, een paar jaar later komt er een diepere gevoelslaag boven die je dichter bij de pijn van het trauma brengt. Daar was je klaarblijkelijk dan nog eerder niet aan toe. Het is dus mógelijk dat iemand na zoveel jaar door zo’n trauma PTSS heeft.

Ja, dit kan zeker. Sterker nog, heel veel van je ervaringen, of deze nu wel of niet traumatisch zijn geweest zijn bepalend hoe je nu bent, hoe je je nu voelt en hoe je je verhoudt tot je omgeving en tot ervaringen. Die ene ervaring dus ook. Als een ervaring van angst, shock,verdriet of iets anders wat destijds niet helemaal te verdragen was niet helemaal is doorvoeld kan dit in het heden nog van invloed zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100