Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat houdt binnen de psychologie of psychiatrie ' verzanding' in?

Dit zonder wanen of hallucinatie, significante depressie of flinke stemmingswisselingen en zonder medicatie .
Gaat om een man van 55 ongeveer.

Naar ik zelf hem (goed) ken en hoorde ligt dit de "verzanding" met name op gebied van de emoties en een bepaald (laag) tempo in de aanpak van taken of andere ook dagelijkse dingen..

Weet jij het antwoord?

/2500

Verzanding is geen psychologische term. Waarschijnlijk wordt bedoeld dat de man 'verzandt' in de hoeveelheid aangeboden activiteiten. Heel vaak is dit gerelateerd aan het ontkennen van bepaalde emoties in combinatie met gevoelens die deze emoties oproepen. Vaak wordt dan ook de term gepreoccupeerd gebruikt. Soms is het gerelateerd aan een symptoom van het syndroom van Asperger.

Bronnen:
http://ppcnpc.nl/?Theoretisch_Compendium_%...

Verzanding wordt in de psychiatrie soms gebruikt om aan te duiden dat men is vastgelopen, er is geen/weinig activiteit en geen groei. Dat komt nog wel eens voor bij bijvoorbeeld schizofrenie waar in de eindfase volledige verstarring optreed van doen en denken. Maar buiten de typische stoornissen wordt het in meer psychologische zin gebruikt: Mensen verzanden in emoties, raken teveel betrokken, verdwalen teveel in hun eigen ziek en zeer, mensen die niet goed kunnen relativeren. Mensen die denken dat betrokkenheid betekent dat je met een ander mee moet gaan treuren of zeuren. Mensen die herkenning vinden in ervaringsverhalen en die dan ook meteen het eigen verhaal bovenop dat van de ander, stapelend, willen vertellen. In vroeger tijden werden we geregeerd door het verstand. Het ratio werd vereerd en was alles, gevoelens en vooral emoties waren uit den boze. Tegenwoordig lijkt het tij gekeerd te zijn. We moeten voelen en vooral heel veel voelen. Maar al te vaak komt het voor dat wij verzanden en blijven hangen in emoties. Keer op keer laten wij ons heen en weer slingeren tussen angst, pijn, woede, verdriet, machteloosheid zonder dat dit ergens toe leidt. Het helpt ons niet, het is niet productief en we laten er ons door verlammen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100