Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat is de fysische achtergrond van het feit, dat een morfinepleister niet te warm mag worden?

Bij de pleisters van fentanyl (zware pijnstilling) wordt aangegeven, dat de pleisters op de huid niet warmer mogen worden dan 40 graden. Dus niet te warm douchen en geen elektrische deken in bed. Wat is de fysische achtergrond hiervan?
https://www.apotheek.nl/medicijnen/fentanyl

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij hogere temperaturen worden in de hoornlaag van de huid dan vetachtige substanties (lipiden) verhit door fluïdisatie. Dit is een gedrag dat lijkt op het gedrag van een fluïdum (vloeistof of gas). Deeltjes gaan dan zweven, stuiteren en bewegen en lijken dan op een kokende vloeistof. Door de verhoogde doorlaatbaarheid wordt de fentanyl sneller opgenomen. Met dank aan Thecis voor de samenvatting van het artikel: Het is een combinatie: - Vergrote drugsafgifte (Wat AlphaLimaSierra ook zegt) - Vergrote afgifte aan de huid - Vergrote huiddoorlaatbaarheid - Vergrote opname in het bloed Alle subfacetten worden met verhitting dus vergroot.

Toegevoegd op 29 januari 2021 11:15: tekst
Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/...
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1978306/
https://www.sciencedirect.com/topics/neuro...

Door warmte wordt de werkzame stof sneller afgegeven dan normaal, waardoor meer bijwerkingen kunnen optreden. De stof zal waarschijnlijk meer voelbaar worden, waardoor de afgifte makkelijker gaat.

Bronnen:
https://www.apotheek.nl/medicijnen/fentany...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100