Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Werkt ibuprofen alleen ontstekingsremmend boven 800mg dosis?

Op deze website valt te lezen;
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/67173-ibuprofen-werking-toepassing-en-bijwerkingen.html
"In lagere doses (200-400 mg voor volwassenen) verlicht Ibuprofen de pijn en vermindert het koorts, in hogere doseringen (800 mg voor volwassenen) heeft het ook ook anti-inflammatoire."

Dit wekt dus de suggestie dat het alleen ontstekingsremmend is bij doseringen van minimaal 800mg. Nu vind ik 800mg wel erg veel en ben bang voor mijn maag. Echter, ik neem de ibuprofen nu dagelijks(normaal neem ik ze echt nooit, misschien enkele keren per jaar)vanwege zijn ontstekingsremmende functie. Ik heb namelijk, zo lijkt het, een ontsteking in een van mijn pezen/spieren in mijn arm.

Wat klopt er van de suggestie dat ibuprofen enkel ontstekkingsremmend is vanaf 800mg?
Algemeen advies is ook welkom, wat betreft het genezen/verminderen van ontstekingsklachten.

Weet jij het antwoord?

/2500

De ook de 400 en 600mg werken ontstekingwerend volgens hun bijsluiter: http://db.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h23734.pdf Behandeling bij een kinesist kunnen ook goed helpen.

Ibuprofen (en de andere NSAID's) hebben bij elke dosering een ontstekingsremmend effect. Wel geldt dat het effect sterker wordt naarmate de dosering hoger is. Bij lage dosering is het effect zo klein dat je net zo goed kunt zeggen dat het effect er niet is. Bij wat hogere dosering wordt het effect wel relevant. Waar je die grens legt is dus nogal arbitrair. We leggen de grens inderdaad vaak op 800mg per dag. Ik ben het overigens niet met die site eens dat 800mg per dag een hoge dosering is. De normale begin-dosering van ibuprofen is 3 maal daags 400mg; dat is al 1200mg per dag.

NSAID's zoals ibuprofen remmen de aanmaak van prostaglandines in het lichaam. Prostaglandines zijn stoffen die worden aangemaakt bij o.a. beschadigingen in het lichaam. Ze spelen een rol bij de gewaarwording van pijn en bij de ontstekingsreactie. Ibuprofen zal in iedere dosering invloed hebben op de pijn en ontsteking. De dosering van deze middelen wordt over het algemeen genomen op geleide van de pijnklachten, omdat deze in tegenstelling tot de ontstekingsreactie goed merkbaar zijn. Bij een peesontsteking hoef je dus niet perse een hoge dosering te nemen, maar kun je ook volstaan met een lagere dosering wanneer deze voldoende pijnstilling geeft. Het risico op maagbeschadiging door ibuprofen is inderdaad aanwezig, maar moet ook niet worden overschat. Met name bij ouderen en bij mensen met ernstige maag- of darmzweren in het verleden zijn maatregelen tegen de maagbeschadigende werking van ibuprofen aanbevolen. Bij anderen is het risico klein en wordt niet aanbevolen een maagzuurremmer in combinatie met ibuprofen te slikken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100