Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Welke medicatie kan nu bloederige diaree geven ( zie toelichting)?

Een vriend van ons is net gedotterd ( acuut) en kwam eergisteren thuis met deze lijst medicatie:

- Colchicine : 2-3 maal per dag 1 tablet
- Atorvastatine, niet tijdens gebruik Colchicine !)
- Ticagrelor
- Omeprazol
- Hydrochloorthiazide
- Bisoprolol
- Ascal

Jicht kwam ineens avond voor ontslag eergisteren opzetten , tweezijdig knie/voet ( is er verband ook met genoemde medicatie of komt dit soms voor na dotteren?)

Hij heeft ineens flinke diarree en gepaard met ook rood/helder bloed
Welke van deze serie kan dit als bijwerking geven en is nu aanpassing of stoppen nodig?
( Voor opname kreeg hij al ace-remmer, plastablet en betablokker)

Jicht had hij al eens eerder (ook niersteen) en dit ging nu steeds goed met letten op purine in voeding, meer water overdag drinken en beetje 'ontzuren' met baking soda.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Allereerst moet je vriend zsm naar een arts; bloederige diarree is altijd een reden om een arts te bezoeken. Het bloedverlies zou wel eens groter kunnen zijn dan je op grond van de hoeveelheid bloed in het toilet zou denken. Bloed bij de ontlasting is een bijwerking van elk bloedverdunnend middel. De ascal en ticagrelor zijn dan dus verdachte middelen. Ik zou echter betwijfelen of de middelen zoals hij die nu neemt echt de oorzaak zijn. Vlak voor de ingreep wordt een patiënt 'opgeladen' met een hoge dosering bloedverdunners. Meestal 500mg acetylsalicylzuur en 600mg clopidogrel (al zou dat in dit geval ook ticagrelor geweest kunnen zijn.) Deze middelen worden gegeven om te voorkomen dat er tijdens de PCI bloedstolsels op de katheter, die in het bloedvat gestoken wordt, vormen. Deze middelen blijven daarna nog een paar dagen in hoge dosering in het bloed aanwezig; de kans op bijwerkingen neemt dus pas na een paar dagen geleidelijk af. Tijdens de ingreep wordt er meestal nog meer bloedverdunning gegeven (meestal fraxiparine). Dit blijft maar kort actief, maar kan in de tijd rondom de ingreep de kans op bijwerkingen nog een keer sterk vergroten. De tijd dat de fraxiparine actief is is langer bij slecht werkende nieren; de jicht suggereert dat de nieren niet meer optimaal functioneren. Waarschijnlijk is er dus geen medicatie verandering nodig; het zou goed een nasleep van de medicatie van de ingreep kunnen zijn. Je vriend heeft nu wel een bloedend wondje ergens in de buik; met al die antistolling stopt dat niet zomaar met bloeden. Ook de jicht kan goed komen van de ingreep. Door de ingreep gaan er nogal wat (bloed)cellen te gronde, daar komt urinezuur bij vrij. Daarbij kan dus een jicht aanval uitgelokt worden. De behandeling daarvan kan wel eens lastig zijn, aangezien NSAID's en prednison op het moment niet echt handig zijn. Ontzuren is hiervoor echter echt verlaten. Ook voedingsadviezen blijken steeds vaker onzinnig te zijn; alleen minderen van alcohol is mogelijk wel zinvol. Van plaspillen wordt vaak beweerd (ook door artsen) dat ze jicht uitlokken; dit staat ook steeds meer te discussie. Jicht is zo'n ziekte waarvan we dachten het te snappen, maar waarvan onze theorieen door onderzoek steeds weer onderuit geschopt worden...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100