Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom zijn ongebruikte medicijnen niet voor hergebruik?

Elke dag wordt er ca. 450 kilo niet gebruikte geneesmiddelen
worden weggegooid!!
Dat komt neer op minimaal 150.000
kilo per jaar....

Dat is niet alleen een belasting voor het milieu,
maar het gaat ook nog eens om behoorlijk veel geld. Men
schat dat er minimaal voor 100 miljoen euro aan ongebruikte geneesmiddelen bij de apotheek worden ingeleverd en
worden weggegooid.

Bij opruimen zag ik ook hier nog laden vol met nog prima medicatie T.G.T. of houdbaar tot soms nog wel 2 jaar.. Doosjes intact, inhoud ook nog ongeschonden...

Belde de apotheker en hoorde dat als ik ze terugbreng, deze aldaar vernietigd ook worden. Hergebruik zou geen optie zijn ivm o.a de hygiëne.. of privacy etc.
(
Welke opties voor bv hergebruik ipv verspilling zijn haalbaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Zodra de medicijnen de apotheek of drogisterij hebben verlaten, heeft de apotheker geen zicht meer op dat medicijn en weet dus niet hoe de afnemer ermee om gaat. Een medicijn kan te vochtig, te warm, te licht, of op andere wijze verkeerd worden bewaard, of er kan iets ongewenst aan toegevoegd zijn, waardoor de werking verminderd of veranderd. Als deze medicijnen terug zouden gaan in de verkoop, op welke manier dan ook, kan het de gezondheid schaden. Er is niet voor niets zo'n strenge controle op geneesmiddelen, zowel de verkoop als de fabricatie hiervan, het is de bedoeling dat de medicijnen in goede staat aan de consument worden verstrekt. Aangezien de medicijnen bij terugkomst controleren teveel geld kost en praktisch onmogelijk is, is het voordeliger en beter voor de volksgezondheid de retouren te vernietigen. Toegevoegd na 32 minuten: Het enige dat het weggooien kan verminderen, is een kleinere hoeveelheid van het middel voorschrijven of in 1 keer afleveren. Maar ook dat heeft nadelen, mensen die niet mobiel zijn, moeten meerdere keren hulp inschakelen om het medicijn te halen en mensen die wel mobiel zijn moeten vaker de rit naar de apotheek maken en ook worden de verpakkingskosten hiermee opgevoerd, elk medicijn moet goed verpakt zitten en er moet bij ieder medicijn een bijsluiter bijgevoegd zijn, ook als dat medicijn al eerder is afgenomen.

Bronnen:
n

Naast het feit dat er zo meer geld verdiend wordt door de farmaceutische industrie, zijn medicijnen ook een zeer gevoelig onderwerp voor veel mensen. Je wilt weten dat alle medicatie absoluut goed is en dat er niet mee geknoeid is. Veel mensen zouden een stuk minder snel medicatie gebruiken die "tweedehands" is, want je weet niet wat er mee gebeurd is. Veel andere mogelijkheden naast zelf gebruiken of inleveren bij de apotheek zijn er niet. Wat wij hier in huis doen is gebruik maken van elkaars medicijnen, aangezien we veel hetzelfde voorgeschreven krijgen. Strikt gezien volgens mij niet geheel legaal, maar wel vriendelijker voor de beurs en het milieu.

Er zitten veel risico's aan tweede hands medicijnen. Is de strip origineel uit dat doosje, of heeft de vorige eigenaar een oude strip in een nieuw doosje erbij gestopt? Hoe heeft de vorige eigenaar het medicijn bewaard? In de koelkast, zoals voorgeschreven, of heeft het wekenlang in de zon gelegen? Dat soort risico's gaat een apotheek niet lopen, het gaat tenslotte om medicijnen die bij correct gebruik heilzaam zijn, maar bij fout gebruik potentieel dodelijk. Voor de apotheek is er ook geen financiële drijfveer, waarschijnlijk verdienen ze minder aan 2e hands dan aan nieuw.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100