Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

hoelang blijft chemo in je lichaam?

Toegevoegd na 35 minuten:
ik heb een jaar lang om de twee weken chemo gehad nu en ik ben nu sinds 5 weken chemoloos. Ik vroeg mij af hoe lang het duurt voordat er geen chemo meer in mijn lijf zit.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hoe lang de chemo in je lichaam zit hangt af van het soort chemo dat je hebt gehad. Elk geneesmiddel kent een eigen "halfwaardetijd", dat is de tijd die het duurt voordat de helft van het geneesmiddel weer uit je lichaam is verdwenen. Dit kan zijn door uitplassen via de nieren en blaas, uitscheiding via de darmen en/of door afbraak in het lichaam, gevolgd door uitscheiding. Stel de halfwaardetijd van je chemo is 5 uur en op het moment dat je stopt met het innemen van het middel is de hoeveelheid geneesmiddel in je lichaam voor het gemak 100 (eenheden). Na één keer de halfwaardetijd, dus 5 uur, is er dan nog 50 (eenheden) in je lichaam aanwezig. Na nogmaals 5 uur de helft van 50, dus 25 en na nogmaals 5 uur de helft van 25, dus 12,5, etc. Artsen en apothekers gaan er globaal vanuit dat na drie keer de halfwaardetijd van het geneesmiddel de hoeveelheid in het lichaam zodanig klein is geworden dat je kunt zeggen dat het middel geen effect meer heeft. De halfwaardetijd van ieder geneesmiddel kun je opzoeken in het Farmacotherapeutisch Kompas www.farmacotherapeutischkompas.nl onder het kopje 'kinetische gegevens' en wordt aangegeven door T1/2el. Dat er theoretisch geen geneesmiddel (chemo) meer in je lichaam zit wil overigens niet zeggen dat de bijwerkingen ook gelijk stoppen. Deze hangen namelijk niet alleen samen met de hoeveelheid geneesmiddel in je lichaam, maar ook met de veranderingen die het geneesmiddel in je lichaam heeft aangebracht en de schade die het heeft aangericht. Zeker in het geval van chemo's zijn de gevolgen van geneesmiddelgebruik voor het lichaam groot, waardoor je nog lang last kunt hebben van de naweeën ervan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100