Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat is het doel van een placebo?

Waarom zou je dat geven aan iemand, het doet toch niets?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Placebo,s worden niet vaak meer gegeven, maar het doel ervan is dat mensen zich beter gaan voelen, en dat lukt dan ook vaak. Elk medicijn of elke behandeling, ook onzinnige, hebben een zeker effect bij sommige klachten, zoals hoofdpijn of stressklachten. Men verwacht een positief effect van de behandeling, is blij dat die behandeling gegeven wordt, en wacht met optimisme de resultaten af. Alleen dit al veroorzaakt in veel gevallen, voor verbetering,tot wel 40 procent ( afhankelijk van de kwaal) . In een heel enkel geval, kan het beter zijn placebopillen mee te geven in plaats van echte pillen, omdat die echte pillen eerder kwaad dan goed doen voor de betrokkene. Zeker indien betrokkene verwacht dat hij pillen krijgt, dat graag wil, en denkt dat hij zich daarvan beter voelt, is er een goede kans dat ze daadwerkelijk helpen, zeker ook bij klachten die min of meer ingebeeld zijn. Eigenlijk is het geven van placebo,s niet erg ethisch. Rondom het verstrekken ervan is menig discussie gevoerd. Bij mijn weten komt het gebruik er van in Nederland niet vaak meer voor. Als je op Google zoekt naar placebo effect , dan zal je veel interessante artikelen vinden.

Placebo's worden nu niet zomaar op de manier die jij denkt gebruikt. Ik denk dat je daar goed last van hebt als volwassenen er achter komen dat ze dat kregen. Ze worden gebruikt bij onderzoek omdat gewoon is aangetoond dat placebo's ALTIJD iets effect hebben en als je wilt onderzoeken of medicijn X helpt bij migraine moet je dus ook een controlegroep hebben die dat medicijn niet neemt. Om het placebo-effect vóór te zijn (in hoeverre werkt dat medicijn zelf) geef je dus ook een groep mensen dat placebo. Verder zitten er placebo-tabletten in sommige anticonceptiepillen omdat veel vrouwen het lastig vinden om een x aantal dagen de pil te slikken en dan weer een x aantal dagen niet en dan weer wel. Ze slikken dus elke dag wat.

er zijn mensen die met een klacht bij de dokter komen en ook in die klacht geloven als de dokter ze verteld dat ze niks hebben of het allemaal wel meevalt zijn ze daar niet te vrede mee en willen toch iets hebben voor de klacht.

Doelen van placebo's zijn inderdaad kracht van gedachten, 'ik krijg een pil die mij beter maakt' en zo stimuleer je dus het zelfgenezende vermogen van de mens. Daarnaast is bekend dat veel mensen een arts pas goed vinden als ze met een recept de deur uit gaan, krijgen ze een placebo komen ze niet meer terug, krijgen ze niks, komen ze vaker terug.

Vroeger had je echte placebo-pillen (in heftige kleuren; knalrood etc). Momenteel kun je als arts geen placebo voorschrijven. Placebo (meestal een pil met alleen de basisstoffen om een pil vorm en kleur te geven) wordt in wetenschappelijk onderzoek nog wel gebruikt. Het mooiste onderzoek is 'dubbel-blind' zo weet de dokter niet welk middel je krijgt en de patient ook niet waardoor je te verwachten effecten bij de dokter en de patient wegstreept. In een ziekenhuis wordt soms (alleen voorafgaand aan het echte medicijn) gewoon water met een spuitje in een infuus gespoten als men de kracht van suggestie op de proef wil stellen. Overigens is er een goede gedachte achter het 'placebo-effect'. De diverse verwachtingscentra en -mechanisme van ons brein laten je al een deel verlichting van de klachten ervaren. Ook bij gebruik van echte medicijnen speelt het placebo-effect een rol. Neem paracetamol bijvoorbeeld. De duur tot maximale werking is 30 tot 120 minuten. Vele mensen ervaren al eerder verlichting van de pijnklachten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100