Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Zijn mineola's slecht bij medicijn gebruik?

omdat de mineola een kruising is tussen mandarijn en grapefruit, en grapefruit wordt afgeraden bij medicijngebruik, is mijn vraag heeft de mineola deze grapefruit eigenschap meegekregen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mineola's vallen onder de categorie 'tangelo's', een soort citrusvruchten. Uit onderzoek door het Amerikaanse ministerie van landbouw is tot nu toe gebleken dat in tegenstelling tot bij de grapefruit, interacties met statines (cholesterolmedicijnen) niet waarschijnlijk zijn in tangelo's, ondanks het feit dat de vrucht een kruising is tussen een pomelo of grapefruit en een mandarijn. Blijkbaar komen de furocoumarinen (groep chemische verbindingen) in tangelos niet tot uitdrukking. Ik weet niet hoe het zit bij andere medicijnen, maar met statines is het dus geen probleem.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tangelo

Mineola’s horen tot dezelfde familie als grapefruit, net als pomelo’s, tangelo’s, orlando’s en ugli’s. Op dit moment is nog niet goed bekend of deze vruchten dezelfde effecten hebben als grapefruit. Het advies is dan ook om deze vruchten voorlopig niet te combineren met simvastatine en atorvastatine.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100