Eén van de belangrijkste manieren waarop ontstekingen, pijn en zwellingen ontstaan, is de inname van het omega-6 vetzuur arachidonzuur. Via twee enzymatische processen worden ontstekingsreacties, zwellingen en pijn in gang gezet. Door deze omzettingen ontstaan de prostaglandines PGE2 en LTB4. Beide zijn verantwoordelijk voor ontsteking en pijn. Dit proces kan door voeding en (natuurlijke) ontstekingsremmers bijgestuurd worden.
Arachidonzuur komt in hoge mate voor in vlees. Minder vlees(producten) eten is dan ook de kortste weg naar minder ontstekingen en pijn. Ook pinda's en arachideolie bevatten vetzuren die ontstekingsbevorderend zijn.
Andere voedingstoffen die ontstekingen uitlokken zijn geraffineerde producten zoals: wit brood, witte suiker, supermarktoliën, margarines, industrieel bewerkte voeding. Veel bewerkte en geraffineerde producten missen ook nog eens bepaalde belangrijke voedingsstoffen, waardoor zij ontstekingen uitlokken.
Ontstekingsremmende voeding omvat: alle plantaardige extra vierge oliën uit de omega-3 familie, zoals lijnzaad, walnoot, hennep en in het bijzonder perilla. Perilla-olie wordt al eeuwen bij ontstekingen en allergieën gebruikt, in de traditionele Chinese geneeskunde en in de Ayurveda. Omega-3 vetzuren onderdrukken de aanmaak van ontstekingsbevorderende substanties uit arachidonzuur.
Verder zijn er nog ontstekingsremmende kruiden. Deze bevatten zeer krachtige stoffen, die ontstekingen, pijn, zwellingen en ochtendstijfheid daadwerkelijk afremmen. De belangrijkste kruiden zijn: gember, kurkuma (geelwortel), rozemarijn, kamille, kruidnagel, kaneel en koriander. De combinatie van omega-3 en ontstekingsremmende kruiden is nog effectiever dan elk apart.
Ook groenten en fruit met veel anti-oxidanten remmen ontstekingsreacties af. (Meer hierover is te lezen op http://supervoeding.mysites.nl/mypages/supervoeding/477532.html ).
- Bronnen:
-
http://www.dieetcare.nl/news_article.php?cod=465