Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom moet je een medicijn met water innemen?

Volgens mensen om mij heen moet je een medicijn altijd met water innemen. Kan dit ook gewoon met vruchtensap o.i.d. ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Water is nu eenmaal algemeen bekend, om je medicijnen in te nemen. Denk nu niet dat het kwaad kan alleen moet je in de gaten houden dat grape fruit bij veel medicijnen niet gebruikt mag worden. Maar dan staat het op de bijsluiter..

Het blijkt dat bepaalde medicijnen tegen een hoge bloeddruk, hartziekten, kanker en sommige antibiotica slechts voor de helft worden opgenomen als je ze inneemt met bepaalde fruitsappen. De werking kan dus verstoord worden! Het gaat specifiek over sinaasappel-, grapefruit-, citroen- en appelsap. De stof Naringin, die de sappen bitter doet smaken, is hiervoor verantwoordelijk. Om de medicijnen goed te laten werken moet je het innemen met water. In water zitten meestal geen extra toevoegingen.

Bronnen:
http://50plus.blog.nl/gezondheid/2010/05/1...

Buiten de hier boven vernoemde uitzonderingen kan je de meerderheid van medicatie gerust met alle niet alcoholische dranken tot u nemen.

Als je medicijnen ‘droog’ inneemt gaat de opname in het lichaam trager en kan het maagslijmvlies geïrriteerd raken. Het beste kan je medicijnen met een glas koud water innemen, omdat koude producten de slikreflex verbeteren en zo de kans op verslikken verminderen. Medicijnen innemen met een glas sap kan de werking ervan behoorlijk beïnvloeden. Canadese onderzoekers waarschuwen daarom om medicijnen alleen maar met water in te nemen. Het stofje naringin is daarvoor verantwoordelijk, dat halveert de opname van het medicijn. Vooral citrussappen maar ook appelsap bevatten naringin. Water beïnvloedt de medicijnwerking niet.

Bronnen:
http://www.gezondheidsnet.nl/voeding/nieuw...
http://www.umcg.nl/NL/UMCG/AFDELINGEN/LEVE...

Omdat water volkomen neutraal is en iedereen het in huis heeft. Ik neem mijn medicijnen ook rustig met thee in.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100