Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Mijn oorbellen gaatjes zijn ontstoken wat moet ik doen?

Ik heb sinds 3 weken orbellen, en nu is de linker kant (2 gaatjes) helemaal ontstoken, bijde boven en onder gaatje. Het is dik en het liefst wil ik ze er uit halen maar dan groeien ze zeker dicht omdat ik ze nog niet zo lang heb en ze er officieel pas na 6 weken uit mag halen. Ik ben met sterilon aan het druppelen maar het lijkt niet minder te worden.. Nu doet het achter mijn oor ook zeer dus ik ben bang dat de ontsteking aan het verspreiden is. Heeft iemand nog enig idee wat ik kan doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ga voorzichtig te werk bij het laten maken van gaatjes in het oor. U moet uitsluitend gaatjes in de oorlel laten maken door iemand die steriel werkt. Er kunnen allerlei infectiekiemen worden overgedragen als men dit niet doet. Deze ziektekiemen kunnen niet alleen een plaatselijke reactie of ontsteking veroorzaken maar ook algemene infecties bijvoorbeeld hepatitis of HIV. Na het schieten van het gaatje moet dit twee maal daags met een ontsmettende vloeistof worden schoongemaakt, bijvoorbeeld sterilon of een jodiumoplossing. Bij pijn, zwelling en pusvorming moet men de oorring verwijderen en de oorlel enkele malen per dag deppen met alcohol. Dit werkt reinigend en verkoelend.

Bronnen:
https://www.dokterdokter.nl/aandoening/oor...

Natuurlijk @Isabel zijn er wellicht meer oorzaken, maar (uit de bron) "Raak je oorbellen niet aan als het niet hoeft. Er is geen reden om ze aan te raken, behalve als je ze wast. Door de oorbellen aan te raken breng je bacteriën over die een ontsteking kunnen veroorzaken. Speel dus niet met je oorbellen." (uit de bron) Druk de achterkant er niet te strak op. Op de eerste oorbelletjes zit een achterkantje die de oorbel op zijn plek moet houden. Als je deze te strak aandrukt kan er niet genoeg lucht bij en kan het gaan ontsteken en pijn doen. De meeste oorbellen hebben een klein randje in de steker waaraan je kunt zien hoe ver je de achterkant moet aandrukken. Druk de achterkant slechts zo ver aan dat de oorbel vast zit, maar niet knelt. Maak je oorbellen schoon als je ze uit je oor hebt gehaald. Zelfs als je oorbellen van 14-karaat goud of chirurgisch staal draagt kunnen er bacteriën op zitten die ontstekingen veroorzaken. Als je je oorbellen eruit haalt om nieuwe in te doen is het goed om ze schoon te maken om de bacteriën te doden. Maak ze schoon met wat alcohol of waterstofperoxide en laat ze goed drogen. Doe dit niet als je ze in je oren hebt, want dat droogt je huid uit en kan irriteren. Week je gaatjes niet in water en ga niet zwemmen zolang het niet helemaal is genezen. Als je net gaatjes hebt laten prikken is het nog erg gevoelig en kan het snel gaan ontsteken door de bacteriën in het water. Douchen is prima, maar weken in een bad of zwemmen in een zwembad, rivier, meer of zee moet je vermijden. Er zitten allerlei bacteriën en/of chemicaliën in het water die ontstekingen kunnen veroorzaken. Wacht 3-6 maanden voordat je gaat zwemmen of voordat je je hoofd langere tijd in het water laat weken.[6] Maak de oorbellen niet te vaak schoon. Hoewel dat tegenstrijdig klinkt kan te veel schoonmaken van je oorbellen juist infecties geven. Dat komt omdat je de huid uitdroogt en irriteert waardoor deze gevoeliger is voor infecties. Een keer per dag schoonmaken is voldoende. Nog veel meer informatie in de bron.

Bronnen:
http://nl.wikihow.com/Voor-nieuwe-gaatjes-...

Voor een snelle oplossing van dit soort problemen, ook andere kleine wondjes, gebruik(te) ik altijd een anti-bacterieel zalfje, dat heet(te) bactroban. Na enkele dagen genezen. Vraag even bij je apotheek of misschien online. Wel eerst de bijsluiter lezen hoor, succes!

Ik draag al 40 jaar oorbellen(man) en heb nog nooit een ontsteking gehad. Als de gaatjes zijn geprikt is het belangrijk om het bij te houden. Bij het wassen geen zeep of shampoo gebruiken. Draai de oorbellen regelmatig rond,zodat ze niet vast gaan zitten. Dit in tegenstelling wat er hier wordt geadviseerd.Als je een vast zittende oorbel los maakt,loop je de kans dat er een wondje binnen in het gaatje ontstaat.Verder is het belangrijk, om de gaatjes,regelmatig uit te knijpen, daar er zich wormpjes in de gaatjes kunnen neststelen. Uiteraard doe je dit proces,met schone handen,of gebruik plastiek handschoenen.Bij een ontsteking, gebruik geen zalf je of smeersel. Maak de gaatjes schoon met een wattenstaafje, gedompeld in waterstofperoxine.Vrij verkrijgbaar.

Hoi hoi! Ik hoop dat je inmiddels geen ontstoken oorlellen meer hebt! Voor alle andere die dit bericht lezen en nog naar een antwoord zoeken, bij mij heeft het heel erg geholpen om water te laten koken, dit af te laten koelen en dan met schone handen en een watje deppen en dat dan ongeveer 2 of 3 keer per dag! Hopelijk helpt het

Bronnen:
https://www.artbydaan.nl/oorbellen-ontstok...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100