Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Colonscopie en hoe verder?

Er is recentelijk een coloscopie gedaan. Voorlopige uitslag was 2 poliepjes weggehaald en verder geen bijzonderheden. Poliepen worden altijd nagekeken en deze uitslag volgt. Wat ik mij afvraag is, stel er zijn kwaadaardige cellen gevonden, krijg je dan eerder bericht? Ik moet namelijk pas na een maand na de scopie terug komen bij de specialist.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, dat hoeft niet per se. Ik heb een soortgelijke vraag ooit gesteld aan een specialist en hij zei dat je, in geval van een slechte uitslag, niet altijd eerder bericht krijgt. (Raar, maar waar...) Als ik jou was, zou ik vragen of je de uitslag kunt krijgen zodra die binnen is zodat je je niet zo lang in spanning hoeft te zitten.

De poliepen zijn al weggehaald, wat dat betreft loop je van deze poliepen geen risico meer. Er kunnen (waarschijnlijk zelfs) meerdere poliepen in een zeer pril stadium van ontwikkeling aanwezig zijn. Het duurt altijd enige tijd voordat een micro-poliep is uitgegroeid tot een grotere poliep. Wat er nu onderzocht wordt, is of het binnendeel van de poliep adenomateus is. Als dat het geval is, dan betekent dat voor jou dat je regelmatig terug zult moeten keren voor een colonoscopie, om dan de poliepen te laten verwijderen. Zijn de poliepen niet adenomateus, dan zal je ook wel terug moeten komen, maar met grotere tussenpozen. Er is daarom geen urgentie bij een dergelijke uitslag: het betekent alleen of je (bijvoorbeeld) over een jaar of over 5 jaar terug moet komen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100