Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wie is bekend met de zgn Van Trendelenburg loop of - gang?

Via google is er wel op de neurologie en orthopedie sites over te lezen en voor een beeld van wat het is is er wel duidelijk en kort filmpje hier: http://youtu.be/IuEeKzqsfmk
Rest is vrij lastig te begrijpen als je geen medische voorkennis hebt ;)

Als dit al jong (eenzijdig) wordt vastgesteld door bv een neuroloog, wat zijn dan de gevolgen op latere leeftijd en is er ook later nog iets aan te doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een Trendelenburg-gang is geen diagnose of stoornis, dus er valt niets te zeggen over gevolgen of prognose, tenzij je de oorzaak kent. Simpel gezegd houdt het in dat je hangt naar de kant waar je zwakte hebt rondom de heupen, of dat je bij beide heupen dit patroon hebt. Dat kan komen door een neurologische stoornis, bijvoorbeeld een spierziekte of M.S., maar het kan ook komen door welke vorm van spierzwakte dan ook, inclusief gewone 'disuse', dus zwakte doordat je je spieren te weinig gebruikt en dus niet traint. In dat laatste geval kan een fysiotherapeut je vaak helpen om weer kracht op te bouwen rondom de heup. Het kan ook komen door een beenlengteverschil, en dan kan het helpen om - afhankelijk van de grootte van dit verschil - dit te compenseren met een zooltje in de schoen van het kortere been, of met een verhoogde zool onder de schoen. Dus wat eraan te doen is, hangt echt helemaal af van de specifieke oorzaak. Wat de gevolgen zijn is dus ook lastig te zeggen, al is het wel zo dat wanneer iemand langere tijd aan één zijde een trendelenburg-gang heeft, het logisch is dat er rug- en eventueel nekklachten kunnen ontstaan, doordat de rug altijd éénzijdig belast wordt en je dan loopt met een zijdelingse kromming in je rug.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100