Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

is leukemie bloed of beenmerg kanker?

Weet jij het antwoord?

/2500

het is bloedkanker.. je hebt teveel witte bloedlichamen en te weinig rode .. datis leukemie

Bloedkanker. Het begint in je beenmerg, omdat daar de bloedcellen gemaakt worden. Dit gaat echter niet zoals gewild, en tja...

Leukemie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van bloedkanker, of preciezer kanker van witte bloedcellen. Zie voor meer info onderstaande bron

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Leukemie

Beide. Leukemie is een ontsporing in de productie van witte bloedcellen. Deze bloedcellen worden geproduceerd in het beenmerg. Je kunt dus zowel spreken van beenmergkanker als van bloedkanker.

Leukemie is een groep beenmergkankers waarbij abnormale witte bloedlichaampjes zich ongecontroleerd vermenigvuldigen. De witte bloedlichaampjes stapelen zich in het beenmerg op, waar normaal alle soorten bloedcellen worden geproduceerd. Door deze toename gaat de productie van normale witte bloedlichaampjes, normale rode bloedlichaampjes en van bloedplaatjes in het beenmerg omlaag. Als er minder rode bloedlichaampjes komen, kan het bloed minder zuurstof vervoeren. Als er weinig normale witte bloedlichaampjes zijn, vormen infecties een ernstig gevaar, terwijl een tekort aan bloedplaatjes leidt tot bloedingen. Bij de meeste vormen van leukemie verspreiden de abnormale bloedlichaampjes zich, waardoor lymfklieren, lever en milt opzwellen. De twee belangrijkste vormen zijn acute leukemie, waarbij de symptomen zich razendsnel ontwikkelen, en chronische leukemie, waarbij het jaren kan duren voordat de symptomen zich volledig ontwikkelen. Bij volwassenen komen beide vormen voor, maar kinderen krijgen meestal de acute vorm. Acute leukemie kan worden verdeeld in acute lymfatische en acute myeloïde leukemie, afhankelijk van de soort witte bloedlichaampjes die zich ongecontroleerd vermenigvuldigen. Chronische leukemie kan worden verdeeld in chronische lymfatische leukemie en chronische myeloïde leukemie.

Leukemie is bekent onder de naam beenmergkanker. Hierbij worden abnormaal veel witte bloedlichaampjes ongeremd/ongecontroleerd vermenigvuldigen. De witte bloedlichaampjes stapelen op in het beenmerg dat weet in bot zit, normaal worden daar alle soorten bloedcellen aangemaakt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100