Waarom wordt een tweede prik voor corona nooit gegeven met een andere vaccin?

Ik bedoel wanneer men start met ASTRA ZENECA gebruikt men hetzelfde voor de tweede prik.Wanneer een ander vaccin dezelfde manier heeft van aanmaak en werking, zou men denken dat die door elkaar kunnen gebruikt worden. Maar blijkbaar gebeurt dit niet en ik vraag me af waarom?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het RIVM vermeld het volgende over vaccineren met verschillende vaccins tegen COVID-19: Heb je twee verschillende vaccins gekregen? Dan ben je waarschijnlijk ook goed beschermd tegen het coronavirus. Alle vaccins tegen het coronavirus die in Nederland worden gegeven, wekken een afweerreactie op tegen het spike-eiwit van het virus. Daarom zal je afweer na vaccinatie met twee verschillende vaccins waarschijnlijk even goed zijn als na twee vaccinatie van hetzelfde merk. Je hoeft dus geen derde vaccinatie te halen. In dit stukje tekst wordt het woord "WAARSCHIJNLIJK" diverse keren gebruikt. Dit lijkt erop te duiden, dat men niet helemaal zeker is hoe werkzaam twee vaccinaties zijn met verschillende vaccins. Van de werking van twee vaccinaties met hetzelfde vaccin zijn ze wel zeker. Daarnaast heeft onlangs in de media het bericht gestaan, dat bij vaccinatie met verschillende vaccins vaker bijwerkingen optreden, dan bij vaccinaties met hetzelfde vaccin. Maar dat kan niet de reden zijn, waarom men van het begin af aan uit is gegaan van twee vaccinaties met hetzelfde vaccin.

Bronnen:
https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/va...
https://nos.nl/artikel/2380496-veelvoorkom...

Omdat met name de vaccinsoorten, doseringen, intervallen en minimumleeftijden van de drie vaccins (Pfizer, Moderna en AstraZeneca) verschillend zijn. Pfizer en Moderna is mRNA; AstraZeneca is recombinant vector. Pfizer is 0,3 mg; Moderna en AstraZeneca is 0,5 mg, Pfizer en Moderna: tweede vaccinatie na 35-42 dagen; AstraZeneca tweede vaccinatie bij voorkeur na 84 dagen. Pfizer minimumleeftijd 16 jaar; Moderne en AstraZeneca minimumleeftijd 18 jaar. In de praktijk worden soms verschillende vaccins gebruikt voor de eerste en tweede vaccinatie. Dat gebeurt bijvoorbeeld in Frankrijk. Daar is vaccinatie met AstraZeneca stilgelegd. Als de eerste vaccinatie al is gegeven met AstraZeneca, dan volgt de tweede vaccinatie met Pfizer.

Toegevoegd op 29 mei 2021 07:59: tekst
Bronnen:
https://lci.rivm.nl/richtllijnen/covid-19-...

Een vaccinatie is een medicijn. Dat is opgenomen in de geneesmiddelenwet. Een medicijn mag álleen gebruikt worden voor datgene waarvoor het bestemd is. Iets anders gezegd, het medicijn mag alleen gebruikt worden op de manier waarop het getest en geregistreerd is en alleen voor die indicaties die bij de overheid opgegeven zijn. De overheid beoordeelt dit en wanneer goed gekeurd krijgt het medicijn een registratienummer. En daar zit meteen ook de crux. Een medicijn kan alleen gebruikt worden op de manier waarop het geregistreerd is. Een fabrikant test alleen het eigen vaccin. Niet de vaccins van de concurrenten. Het wordt dus ook niet geregistreerd dat een combinatie van vaccins gebruikt kan worden dus dat mag ook niet gedaan worden. Alleen in uitzonderlijke gevallen mag van de registratie afgeweken worden. Dit is ook gedaan met de tijden tussen de injecties. Verdere afwijkingen worden eigenlijk niet toe gestaan alhoewel in deze corona tijd er wel afwijkingen toegestaan zijn (officieel gezegd, het mag nog steeds niet, maar de overheid zal er niet op handhaven). Dus bottomline, vaccins mogen officieel niet gemengd worden omdat het afwijkt van het gebruik dat geregistreerd is bij de overheid.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100