Hoe effectief is een mondkapje?

Er heerst nogal wat onduidelijkheid over het gebruik van mondkapjes. De één zegt dat het effectief is, de ander vindt het schijnveiligheid. Hoe dan ook, binnenkort wordt het verplicht en daarom vraag ik me af hoeveel virusdeeltjes zo'n mondkapje nu precies tegenhoudt. Een voorbeeldje: kan je nog steeds corona krijgen als degene naast je in de trein, ondanks jullie mondkapjes, stevig loopt te hoesten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een mondkapje is niet 100% veilig, maar alle beetjes helpen. Een stoffen mondkapje laat veel meer virussen door dan een papieren, dus het nut hiervan kan worden betwist. Iemand die MET corona en mondkapje naast je zit en hoest, kan je nog steeds besmetten. Zonder mondkapje is die kans wel groter. Mondkapjes vormen een fysieke barrière voor druppelverspreiding van het virus, zowel aan de kant van verspreiders als aan die van ontvangers. Of ze helpen en hoeveel druppels ze tegenhouden hangt van veel factoren af, zoals het materiaal waarvan de mondkapjes gemaakt zijn, het aantal laagjes stof en of ze goed aansluiten rondom mond en neus.

Toegevoegd op 21 oktober 2020 12:11: afbeelding
Bronnen:
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/10/15/coron...
https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/vee...

Alleen medische mondkapjes bieden bescherming, deze hebben een miscumul klein laagte latex aan de buitenkant waar door geen druppels etc naar buiten gaat. De rest van de mondkapjes werken niet, absorberen wel, maar laat ook genoeg door vooral aerosolen worden niet tegen gehouden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100