Mag je een afgezet mondkapje opnieuw opzetten?

Het RIVM adviseerde in verband met corona: “Heb je het kapje tussendoor afgedaan? Zet het dan niet opnieuw op maar pak een vers gewassen mondkapje of een nieuw wegwerpexemplaar.”

Is deze regel gewijzigd? Ik zie winkelpersoneel en passagiers het kapje voortdurend op- en afdoen.

Gisteren haalde premier Rutte demonstratief een mondkapje uit z’n zak (Terwijl aangeraden wordt een ongebruikt kapje in een boterhamzakje te bewaren). Hij wist niet of hij het kapje nog eens mocht gebruiken.

Toegevoegd op 01 oktober 2020 08:26: subcategorie

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, de regels zijn niet gewijzigd. Het mondkapje is voor éénmalig gebruik. Bij het afzetten mag het "doek" niet aangeraakt worden. Je pakt de elastiekjes (om de oren) vast en deponeert het mondkapje direct bij het restafval. De meeste mensen houden zich niet aan de "officiële mondkapje-regels".

Ja dat mag, als in het is niet per wet verboden om een mondkapje af te zetten en weer op te doen. Anders dus dan dat je een mondkapje in het geheel niet opzet in bijvoorbeeld het OV, dat mag niet, dat is strafbaar, daar kan je een boete voor krijgen. Waar jij naar verwijst zijn adviezen/instructies/aanbevelingen. Je kan het dus beter niet doen. "Is deze regel gewijzigd?" Nee het was dus nooit een "regel", althans nooit wetgeving. === https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5151001/ns-koffie-drinken-kort-afzetten-mondkapje-toegestaan-trein-corona Het is toegestaan om in de trein kort je mondkapje af te zetten als je iets wilt eten of drinken. De NS benadrukt de eigen verantwoordelijkheid van de reiziger. "De mondkapjesplicht is een regel van de Rijksoverheid. Reizigers worden natuurlijk verzocht het mondkapje zo veel mogelijk op te houden en bij voorkeur te eten en drinken voor of na de reis. Maar als je snel iets wil nuttigen, dan kan dat", zegt een woordvoerder van de NS tegen Editie NL. === In winkels is vziw geen landelijke/wettelijke mondkapjesplicht, enkel een dringend advies in bepaalde regio's. Als het enkel een dringend advies en je doet je mondkapje af, dan mag dat, immers je mag het ook helemaal laten om een mondmasker op te zetten. === "Gisteren haalde premier Rutte demonstratief een mondkapje uit z’n zak (Terwijl aangeraden wordt een ongebruikt kapje in een boterhamzakje te bewaren). Hij wist niet of hij het kapje nog eens mocht gebruiken." Wat typerend is voor de onduidelijkheid aan de wildgroei aan landelijke, regionale, door bedrijven zelf-ingevoerde regels en adviezen. (Mogen dus steeds gebruikt als "niet per wet verboden/niet strafbaar".

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100