Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

In hoeverre is vaccinatie een vorm van homeopathie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het grondbeginsel van de klassieke homeopathie en het idee achter vaccineren hebben inderdaad iets van elkaar weg. Met een klein beetje kwaad het grote kwaad bestrijden. Maar daar houdt ook wel de vergelijking op. Bij klassieke homeopathie wordt niet per se de ziekmaker in je lichaam gebracht, maar een stof *zodanig verdund dat er geen molecuul van terug is te vinden* die de gelijkende negatieve effecten zou hebben als de ziekmaker. Vaccineren is daarnaast een preventieve maatregel, waarbij homeopathie in de regel pas wordt toegepast nadat klachten zijn ontstaan. Vaccineren werkt en is klinisch bewezen. Klassieke homeopathie niet. ---- Ik lees nu net dat er ook een homeopatische tegenhanger is van vaccinaties: homeopathische profylaxe https://kloptdatwel.nl/2015/06/10/rechter-behoedt-kind-voor-homeopathische-vaccinatie/ -- Vanuit het homeopathische gedachtengoed is er wel iets te zeggen voor homeopathische immunisatie. Het similiaprincipe dicteert immers dat gezonde mensen ziekteverschijnselen gaan vertonen na inname van een homeopathisch middel. Die gedachte doortrekkend zou je kunnen beredeneren dat vervolgens weerstand wordt opgebouwd tegen de ziektes die zulke verschijnselen veroorzaken. Het similiaprincipe mag echter als verworpen worden beschouwd: het blijkt onmogelijk de verschijnselen die zogenaamd door homeopathische middelen zijn opgewekt te onderscheiden van de verschijnselen die na inname van een placebo worden genoteerd. Van homeopathische middelen wisten we al dat het placebo’s zijn, en dat werd in maart van dit jaar nog eens bevestigd in het eindrapport van de Australische National Health and Medical Research Council. Het placebo-effect is heel interessant en belangrijk, maar één ding is volstrekt helder: met placebo’s bouw je geen weerstand tegen gevaarlijke infectieziekten op. Homeopathische profylaxe is daarmee zowel onnozel als riskant. -- Dus hoewel vaccinatie en homeopathie conceptueel wel ergens iets gemeen hebben is vaccinatie op geen enkele manier een vorm van homeopathie. --- Vaccinatie: -Preventief -Ziekmaker* wordt in kleine hoeveelheid ingespoten -Aangetoonde werking -Reguliere geneeskunde Klassieke Homeopathie -Nadat klachten zijn ontstaan -Stof die dezelfde negatieve werking zou hebben als de ziekmaker wordt zodanig verdund dat deze niet meer te vinden is -Geen aangetoonde werking -Alternatieve geneeswijze *Ziekmaker of afgezwakte ziekmaker of zelfs wel dode ziekmaker. Deze triggeren het immuunsysteem.

Toegevoegd op 01 september 2018 13:05: tekst

Niet. Homeopathie is niet wetenschappelijk onderbouwd en heeft geen bewezen werking. Voor vaccineren geldt het omgekeerde.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100