Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Welk plantaardig middel is écht effectief tegen angst?

Ik heb al eens sedinal druppeltjes gebruikt, maar dit deed niets. Nu gebruik ik rhodiola rosea, en merk er ook niet veel van (gebruik dit al 1,5 week). Bach rescue lijkt een beetje te helpen, maar niet genoeg.

Het zou vooral moeten helpen voor obsessieve gedachten. (loop ook bij een psycholoog, dus als aanvulling daar op.)

Weet jij het antwoord?

/2500

Tsja, dat is een lastige. Sint Janskruid schijnt bij sommige mensen te werken, het kan in iedergeval iets doen bij een milde depressie. Ik weet niet of het bij angst werkt, maar veelal grijpt het in op dezelfde mechanismen. Zelf had ik het gevoel dat het de scherpe randjes er een beetje afhaalde, maar niet afdoende. Het is wel een middel die een aantal bijwerkingen kan hebben bijvoorbeeld maag-darmklachten of lichtgevoeligheid. Belangrijk om nog te vermelden: het vermindert de werking van de pil!! Dus als je anticonceptie gebruikt is het niet geschikt. Ook is het gevaarlijk in combinatie met anti-depressiva en bepaalde andere medicatie omdat het kan leiden tot het serotonine-syndroom. Dus altijd met een specialist overleggen voor dat je het gaat gebruiken. Verder wordt valeriaan wel eens gebruikt, als je het gedurende een aantal weken gebruikt zou het effectiever worden, maar daar heb ik persoonlijk mijn twijfels bij, heb er zelf geen baat bij gehad. Voor angst denk ik dat lavendelolie capsules (merk lasea) de grootste kans op een positief effect heeft. Er wordt momenteel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en van wat er nu bekend is zou het kunnen helpen bij angst en onrust. Effect duurt even, minstens 2 weken. Via google kun je die onderzoeken wel vinden denk ik. In Duitsland wordt dit al verkocht, in Nederland nog niet, dus je zou het via een apotheek in Duitsland moeten bestellen. In nederland loopt er nu een onderzoek vanuit het CIP (lentis) naar lavendelcapsules van lasea, maar dat is dus nog gaande. Bijwerkingen zijn oprispingen met lavendelsmaak en maag-darmklachten, verder niets bekend. Ik zou je hierbij wel echt dringend adviseren om alles in overleg met een specialist te nemen, zodat je iemand hebt die met je meekijkt en je verder kan adviseren! Zoals al genoemd is gezonde voeding belangrijk en voldoende vitamines (vit d, ijzer, b12, eventueel visolie etc. Je kunt bloed laten prikken om te kijken of hier tekorten zijn. Indien je koffie en alcohol drinkt zou ik dat zoveel mogelijk vermijden. Verder is mindfulness effectief; mogelijk kan mediteren je ook verder helpen. Yoga zou ook kunnen bijdragen aan verbetering en sowieso sporten in het algemeen. Maar zoals je zegt, je hebt een psycholoog dus voor nu zou ik daar gewoon op in zetten en jezelf de tijd geven die je nodig hebt. Heel veel succes! Toegevoegd na 20 uur: Er worden nog steeds nieuwe bijwerkingen van lavendel gemeld, zoals huidallergie of zwelling van de slijmvliezen. Gebruik alleen onder begeleiding!!!

Hoi, bij mij hielp Passiflora. Maar ik heb geleerd dat je het beste kan uitproberen wat bij jou helpt. Ook heb ik gehoord dat je op een gegeven moment (na een aantal maanden) er aan went en iets anders weer moet gebruiken om effect te hebben.

Rescu remedy ik schrijft het denk fout maar swat Je kunte het vinden in een natuurwinkel Toegevoegd na 11 minuten: Valiriaan ofzo en citoenmilise

Citroenmelisse of sint janskruid zouden goed kunnen helpen. Echter doe je dan aan symptoom bestrijding en doe je dus niets aan de echte oorzaak.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100