Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat kan je doen om iemand te helpen met een lager bewustzijn?

Hallo, de reden dat ik deze vraag stel is omdat mijn vader 2 maanden in coma heeft gelegen na een motor ongeluk. Ik en mijn moeder willen hem heel graag helpen maar weten niet precies hoe en welke oefeningen we kunnen doen met mijn vader om hem te helpen. We hebben het gevoel dat mijn vader meer wil laten zien maar het niet kan op dit moment.

Kunnen jullie ons alstublieft tips geven.
We voelen ons machteloos.

Liefs.

Kira Boers

Weet jij het antwoord?

/2500

Je kunt je vragen sowieso het beste stellen aan zijn verplegers / behandelaars / therapeuten. Die hebben hier ervaring mee, en ze zijn op de hoogte van alle ervaringen bij andere patiënten wereldwijd. Over het algemeen kun je iemand het beste helpen door aanwezig te zijn. Niet te veel, je mag hem natuurlijk niet (over)vermoeien. Maar aanwezig zijn, dingen doen, dat helpt omdat het stimuleert. Kijk daarbij naar zijn mogelijkheden. Kan hij al lopen? Doe dat dan. Kan hij in een rolstoel? Neem hem dan mee naar plekken die hij mooi of leuk vindt. En praat met hem. Of tegen hem, als hij niet kan terugpraten. Vertel over de afgelopen dag. Vertel hem de nieuwsberichten. De sportuitslagen, als hij daarin geïnteresseerd is. Of lees desnoods een boek voor, bijvoorbeeld elke dag vier pagina's. Dit praten is altijd nuttig. Sowieso als hij al kan lopen, maar ook als hij nog deels in coma ligt. Het stimuleert namelijk zijn bewustzijn. Maar wat je ook doet, overleg met zijn behandelaars. Bovenstaande tips zijn namelijk erg algemeen, omdat ik jouw vader en diens precieze situatie niet ken, en omdat ik hooguit een goedwillende amateur ben, en dus geen expert. Zijn behandelaars kunnen je veel beter dan wie dan ook vertellen wat jouw vader wel en niet aankan. Succes, en sterkte!  

Na het praten niet teveel terugverwachten van je vader. Hij is nog herstellende. Als je met hem praat kun je daarna het beste rustgeven. Heel veel geduld is echt nodig. Na een coma heeft je vader een soort lidtekenweefsel, dit heet comatueus hersenweefsel en dit herstelt zeer langzaam dus verwacht niet direct het allerbeste. Mijn broer heeft dit ook gehad ooit. Langzaam aan en veel rust en liefde!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100