Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

hoeveel geld krijg je in de schuldsering om van te leven ik ben alleenstaand

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
28.4K
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Waarom staat deze vraag in de categorie koken & recepten??
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
omdat het niet altijd makkelijk is om de juiste categorie te pakken? (meestal zoekt gv die automatisch op... en als je dan niet oplet... is mij ook wel eens gebeurd)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Je vult toch gewoon zelf een categorie in? Dat doet GV toch niet voor je? Ik moet gewoon zelf iets aanklikken, en als ik het niet weet zet ik het in de categorie 'overige', nooit gemerkt dat GV dat verandert of zelf uitkiest.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (13)

Dit is afhankelijk van de hoogte van de schulden, je inkomen en je vaste lasten.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
dat ligt eraan hoe hoog je schuld is volgens mij. Hoe hoger de schuld hoe meer ze willen terughebben om de schuldeisers nog zo veel mogelijk af te betalen. Je houdt net genoeg over om van te leven, misschien kun je wat aanvulling krijgen door bij de voedselbank in te schrijven.
(Lees meer...)
anneliez
13 jaar geleden
Wat je ook kan doen. (ipv de schuldsanering in te gaan).
Bekijk je inkomen, en bereken hoeveel geld je absoluut nodig hebt om van te leven. Zeg 50 euro per week.
Bereken je afloscapaciteit. (hoeveel kan je per maand aflossen).

Maak een lijst van je schuldeisers.
Schrijf alle schuldeisers een brief en doe ze een gezamenlijk voorstel: b.v. je belooft om 40% van het totaal af te lossen in drie jaar tijd, en betaalt iedere schuldeiser elke maand iets. Vermeld in iedere brief aan wie je de brief allemaal hebt gestuurd.

Als de schuldeisers accoord gaan, ga je op die manier leven en heb je alles zelf in de hand.
Gaan de schuldeisers niet accoord, dan kan je alsnog naar de schuldhulpverlening.

Belastingschuld gaat altijd voor. Voor de belasting kan je een formulier downloaden: verzoek uitstel van betaling. Dan kan je aan de belasting een voorstel doen.

De schuldhulpverlening moet je namelijk ook betalen, en ik meen dat dat 10% van je inkomen is.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
+1
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
lopt ; die zogenaamde schuldhulpverlening is schandálig duur. Van wat daar aan de strijkstok blijft hangen, zou je heel wat meer kunnen aflossen.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
+ heel zinnig antwoord
Voor zover ik weet, moet je 3 jaar op minimum rond zien te komen en dan ben je schuldvrij. Dat is het streven. Bedenk wel dat velen meer dan 3 jaar moet rondkomen van minimum en ook zonder schulden te hebben.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Als je veel schulden hebt een niet veel kan aflossen, kan die drie jaar ook vijf jaar zijn.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
@nelly3, dat neem ik direct van je aan.
schuldsanering krijg je alleen zakgeld ik geloof vijtig euro per week ofzo in ieder geval bijna niets. Voorwaarde is dat je een baan hebt en dat het meerendeel van je schuldeisers ermee akkoord gaan. Het is drie jaar op eenhoutje bijten maar daarna ben je schuldenvrij. Momenteel is er in sommige plaatsen een wachtlijst voor schuldhulpverlening.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Die drie jaar hoor en lees ik zoveel, maar dit is geen vaststaande tijd, het kan korter of langer zijn.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Bij de echte officiele schuldsanering via de gemeente is het echt drie jaar. Daarnaast kan je natuurlijk wel afspraken maken met je schuldeisers maar de officiele schuldsanering is drie jaar.
Ik heb geen antwoord maar wel een, naar mijn mening belangrijke, opmerking.

Pin je niet vast op die 3 jaar die hier telkens wordt genoemd. Hoe ze daar bij komen weet ik niet. Het is namelijk afhankelijk van de totale hoogte van al je schulden en je inkomen.

Als je een klein schuldje hebt en een hoog inkomen, ach dan is het een half jaar op een houtje bijten en je bent er weer.

Heb je een hele dikke schuld bij de Wehkamp, en bij de Neckermann, en bij de Otto, noem dit soort winkels maar op, of een gokschuld bij een casino en je hebt een minimum inkomen, dan kom je er van je leven nooit weer van af.

Het gebeurd heel veel dat mensen met een klein inkomen bij meedere zaken waar je op de pof kan kopen diep in de schulden staan. De rente die je ook nog eens over je schuld moet betalen kan er voor zorgen dat het een flinke periode van je leven in beslag neemt. Zeker als je inkomen zo laag is, en je schuld zo hoog, dat je nauwelijks meer kan afbetalen dan de maandelijkse rente over die schuld.

Als er over de totale schuld een rente van 50 euro per maand staat en je kan maar 55 euro betalen omdat je niet meer hebt, dan wordt het een lang gelach vergeleken iemand met dezelfde schuld maar dan 150 euro per maand kan betalen. Als die persoon er in 3 jaar van af is dan duurt het bij de persoon die 55 euro kan aflossen in theorie dus 3 keer zo lang, dus 9 jaar! Ik dan heb ik het nog niet over de rente die maar door schuift. Het kan dus in praktijk wel 11 jaar worden!

Alleen de vraagsteller kan inzien hoe de vlag erbij hangt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Een oude vrind van mij kreeg 30 euro in de week om van te leven. De rest ging naar de 20.000 die nog afbetaald moest.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Als laatste redmiddel kan je je natuurlijk ook nog failliet verklaren door de rechter en dan moeten de schuldeisers wel schikken.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Tijdens schuldsanering krijg je het zogenaamde wettelijke Vrij Te Laten Bedrag (VTLB). Hiervoor is een standaard berekening nodig, die de plaatselijke schuldhulpverlener (meestal bij de gemeente) kan doen.
Ga daar even langs en je weet het zo.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Goedenmiddag, ik heb geen antwoord maar wel een vraag;
ik zit ook in de schuldsanering en krijg voor mij en mijn dochter (14jaar) 50 euro in de week.
ik heb 2 honden en 6 katten en kan amper rondkomen, ik betaal tussen de 10/12 euro p/w aan kattenvoer en 5euro p/w aan hondenvoer en dan houden wij ongeveer nog 35 euro over om van te leven.
dat is veel te weinig en redt het niet.. daar heb ik geen woorden voor.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Er is een verschil tussen de wettelijke schuldsanering (benoeming bewindvoerder door de rechtbank) en civiel bewind (benoeming door de kantonrechter). Als je het civiel bewind kiest, zullen die proberen een regeling met de schuldeisers te bereiken door afbetaling van de schulden met een bepaald percentage (aanvaarding kan alleen indien 75% akkoord gaat met het aangeboden "akkoord") en krijg jij een leefgeld per week (afhankelijk van de gezinssituatie). Dat varieert van € 50,00 tot € 90,00 per week. Daarnaast betaal je ongeveer € 92,00 per maand voor de kosten (daar kan bijzondere bijstand voor aangevraagd worden). Voor de rest zorgt de civiel bewindvoerder voor de financiën; betaling vaste lasten etc. Als de aangeboden regeling niet wordt geaccepteerd, dan kun je een aanvraag doen voor de Wettelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen. Dat verzoek loopt via de rechtbank en krijg je een bewindvoerder toegewezen. Deze verzorgt niet je financiën! Via een VTLB-berekening wordt bekeken wat je maandelijks zelf mag behouden (dat varieert tussen 90% en 100% van de bijstandsnorm) en al het overige moet worden afgedragen om te sparen om de crediteuren na afloop een percentage van hun vordering uit te keren. De hoogte van de schuldenlast is totaal niet belangrijk. Daarna wordt de schone lei verleend. Dit houdt in dat de schuldeisers geen verhaal meer op jou kunnen halen voor het restant van de vordering. De looptijd is in principe drie jaar, mits aan alle verplichtingen wordt voldaan: informatieplicht, sollicitatieplicht, afdrachtplicht en het niet laten ontstaan van nieuwe schulden. Als hieraan allemaal wordt voldaan wordt de schone lei sowieso verleend. Verlenging van de looptijd komt ook voor als er een achterstand in de afdrachtplicht is ontstaan, maar als die binnen een redelijke termijn kan worden ingelopen wordt de termijn verlengd. De maximale looptijd is vijf jaar (niet langer). Indien blijkt dat de schulden in een korte periode volledig kunnen worden afgelost, wordt de schuldsanering eerder beëindigd. Als aan één van de verplichtingen niet wordt voldaan, dan kan er tussentijdse beëindiging plaatsvinden zonder toekenning van de schone lei en dan is alle moeite voor niets geweest. Voor alle vragen en bijzonderheden verwijs ik graag naar onderstaande link .. Overigens kun je voor de wettelijke schuldsanering kiezen voor de schulden en voor het civiele bewind om de financiën te laten beheren ..
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ja, ik was ook alleenstaand met een dochter voor 40% van de tijd. Destijds kreeg ik E50.- per week. En ook het complete vakantiegeld. Als ik kleren nodig had dan kon ik dit ook declareren, tot een bepaald maximum. En na afloop (twee jaar voorbereiden en in totaal vijf jaar schuldhulpverlening) dat wat er nog over was. E50.- daar kun je in principe net van leven, maar ook vrijwel niets meer. Ik heb verhalen gehoord van mensen die deden iets naast hun schuldsanering en werden er uit gegooid. En moesten weer opnieuw beginnen. Dus pas op!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding