Is er mogelijkheid tot fraude als je je geboortedatum en bankrekeningnummer doorgeeft?

Ik werd gebeld, met de mededeling dat ik een reis naar Frankrijk zou krijgen plus een week naar Praag voor de prijs van 39 euro. Het zou over een bedanking gaan voor een deelname aan een enquête twee jaar terug. Men beschikte al over mijn naam en adres, en vroeg nog mijn geboortedatum. Die heb ik gegeven, hoewel ik eigenlijk een beetje wantrouwig was.
Toen men ook mijn rekeningnummer vroeg "voor de overboeking", heb ik gevraagd om me eerst alles door te sturen per mail.
Er kwam binnen de seconde een man aan de lijn die een stuk onvriendelijker was dan de dame die me eerst te woord stond. Hij vroeg of ik nare ervaringen gehad had met het doorgeven van bankrekeningnummers e.d.m.
Toen ik zei dat dat er niet toe deed, maar dat ik gewoon niet zomaar even mijn rekeningnummer wilde doorgeven, bleef hij aandringen.
Ik begreep ook effectief niet de reden waarom ik mijn bankrekening zou moeten geven : ik moest toch immers aan hèn betalen en dus zou ik eigenlijk hùn rekeningnummer moeten gekregen hebben.
De man zei heel nors "dus u wil niet uw rekeningnummer geven en u wil niet zeggen waarom niet. dan houdt het hier op".
Nu heb ik dit al aan enkele mensen verteld, en men zegt dat er niets had kunnen mis gaan. Dat ik zonder problemen mijn rekeningnummer had kunnen geven.
Klopt dit? Of was er hier effectief kans op fraude?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zo zo. Frankrijk én Praag voor 39 euro, en dat als bedankje voor iets van twee jaar geleden? Als het te mooi LIJKT om waar te zijn, dan IS het meestal ook.. Goed dat je niet hebt toegegeven. En je rekeningnummer is eigenlijk vrij persoonlijke informatie, alleen is het zo jammer dat je het zo vaak wel móet geven. Als een oplichter kwaad wil, kunnen ze proberen om hiermee geld van je rekening af te schrijven. Dat mogen ze niet doen zonder jouw (schriftelijke) machtiging, maar dat houdt natuurlijk kwaadwillenden niet tegen om het toch te proberen. Ze kunnen aan de hand van andere gegevens je handtekening kopiëren of na proberen te maken, of ze hopen dat de bank je handtekening niet controleert. Sinds ik als rechtshandige een hele tijd alleen met links kon schrijven en dat nooit enig probleem heeft opgeleverd met acceptgiro's of andere ondertekeningen - terwijl mijn links geschreven handtekening amper nog lijkt op die met rechts geschreven - is mijn vertrouwen in de controles van de banken alleen maar verder gedaald. Je rekeningnummer is een uniek nummer en alleen gekoppeld aan jou en eventueel degene met wie je een en/of rekening hebt. Dat betekent dat dit soort informatie naast gevoelig voor fraude met machtiging voor het afschrijven van geld, ook gevoelig is voor identiteitsfraude. Hebben ze nog meer gegevens van je, dan wordt dat risico alleen maar groter. Ik zou zeker niet zomaar mijn rekeningnummer geven aan iemand met een zodanig 'vaag' verhaal en om eerlijk te zijn ben ik er sowieso wel voorzichtig mee. Je zou eens kunnen googelen op kernwoorden uit dit verhaal om te zien of anderen hetzelfde hebben meegemaakt en te kijken of deze zaak al ergens gemeld is als oplichterstruc en wat er eventueel verder over bekend is. Verder denk ik dat je er goed aan doet dat je dit soort gesprekken terughoudend bent. Als een bedrijf niet duidelijk kan uitleggen wat ze precies doen, waar ze je gegevens voor nodig hebben en hoe ze aan je al aanwezige gegevens zijn gekomen, is wantrouwen zeer zeker op zijn plaats.

O jee, weer een nieuw type oplichters. Gelukkig bent u er niet in getrapt, wel jammer dat u al uw geboortedatum heeft gegeven. Uw wantrouwen was zeer terecht. Als zij niet bereid zijn om een mailtje te sturen met nadere informatie en meteen onvriendelijk gaan doen, dan kun je er van uit gaan dat er iets niet klopt. Reken maar dat er kans op fraude was, al weet ik niet precies hoe. Bijvoorbeeld iets bestellen op uw naam en op uw rekening? U een nep-brief sturen van een zgn. incassobureau, die er overtuigend uit ziet vanwege uw privé gegevens? Of erger? Inderdaad @Reddie en @Vics, de ontbrekende gegevens kunnen zij ook ergens anders vandaan hebben, of wellicht was het de bedoeling dat er verderop in het gesprek nog meer vragen zouden volgen.

Allereerst een vraag. Kijkt u nooit naar: Opgelicht / Tros Radar? Het hoeft hier overigens niet te gaan om voor de wet frauduleuze handelingen. Het is mogelijk een poging tot het verkopen van een (reis)product waarbij het lokkertje is: € 39. U kent toch ook de kreet: GRATIS. Veelvuldig in reclames gehanteerd. Hoeft geen fraude te zijn. Twee brillen gratis bijvoorbeeld (Pearl, Specsavers e.d.) Als ...... men voldoende verzekerd is (die verzekering is niet gratis!) en als ...... enzovoort. Bovendien: als die 'gratis' brillen slechts voorzien zijn van 'gratis' vensterglazen, en u heeft andere glazen nodig, dan gaat de teller tikken. Extra bijkomende kosten dus. Dat u om uw bankrekeningnummer werd gevraagd is minimaal een poging tot toestemming om de kosten van het aangeboden (reis)product aan de organisatie over te maken. Als om uitgebreidere informatie wordt gevraagd, geeft men niet thuis. U machtigt de beller tot een eenmalige overboeking van geld. En u krijgt óf een niet gewenst product óf een tegenvallend product of .... waarschijnlijker: u krijgt helemaal niets. En uw geld is niet terug te halen. De boeven zijn met de Noorderzon vertrokken. Goed dat u het gesprek voortijdig hebt afgebroken. Gewoon niet ingaan op dit 'gratis' wonderverhalen.

Bronnen:
http://www.opgelicht.nl/
http://www.specsavers.nl/aanbiedingen/2-br...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100