Is het verstandig te gaan samenwonen met iemand die een grote restschuld heeft?

Het huis van mijn vriend staat al 6 jaar te koop. Hij is nu zover met de prijs gezakt dat hij zeker een restschuld zal overhouden. Word ik dan ook aansprakelijk gesteld voor zijn schuld als ik met hem ga samenwonen? Ook als er geen samenwooncontract is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Pas wanneer je in gemeenschap van goederen zou trouwen, krijg je automatisch de helft van de schuld van je vriend. Het ligt ook sterk aan het soort schuld of het verstandig is. Gaat het om een volslagen financieel onverantwoordelijk iemand, dan zou ik nog eens achter de oren krabben. Maar is het domme pech - zoals dit lijkt te zijn - dan kom je er samen best weer bovenop. Het is niet zo dat als de relatie onverhoopt zou stranden, jij automatisch aansprakelijk bent voor schulden die HIJ al voor jouw tijd is aangegaan. Alleen voor schulden die jullie gezamenlijk gaan maken. Wat je natuurlijk beter niet kunt doen, maar dat terzijde. Een samenlevingscontract waarin onder andere dergelijke voorwaarden zijn opgenomen is overigens ALTIJD een goed idee.

Als ik je 1 tip mag geven, zet vooral nergens je handtekening op. Zodra je dat doet ben ermee verbonden en zien instanties ook jou als contact persoon. Uit persoonlijke ervaring weet ik dat dit zo is. Er is namelijk een brief opgesteld om aan te tonen dat dat de partner niet verantwoordelijk is voor de schuld. Maar toen puntje bij paaltje kwam, had deze brief totaal geen waarde (was zelf bij de notaris opgemaakt). De instantie ziet jou dan gewoon voor contact persoon en als ze geld willen dan krijgen ze dat, maakt niet uit van wie. Maar als gewoon inwonend persoon ben je er niet verantwoordelijk voor. Wat het wel kan betekenen is dat het invloed heeft op je huurtoeslag/zorgtoeslag etc.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100