Wat gebeurt er met schulden bij hyperinflatie?

Stel dat door de eurocrisis je spaargeld bijv. 10x zo weinig wordt door hyperinflatie gebeurt hetzelfde dan ook met schulden. Of worden deze wel omgerekend naar de nieuwe waarde van de munt?

Voorbeeld: Je hebt 1000 euro op de bank, de euro wordt 10x minder waard dus heb je nog maar voor 100 "oude" euro's aan spaargeld.

En je hebt een hypotheek van 100.000 euro wordt deze dan bij dezelfde geldontwaarding 10.000 "oude" euro's waard of heb je dan opeens een hypotheek van 1 miljoen euro zodat deze in waarde gelijk blijft?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je maakt het een beetje te ingewikkeld. Er is bij inflatie of hyperinflatie geen sprake van nieuwe of oude Euro's. Diezelfde Euro's worden alleen maar minder waard. Als jij in 2005 een huis hebt gekocht en daar maandelijks 1000 Euro voor moet ophoesten, dan zul je dat misschien nauwelijks kunnen betalen, als je 2000 Euro verdient per maand. Dan zijn je woonlasten 50% van je inkomen. Maar stel nu eens dat er tussen 2005 en 2015 hyperinflatie is, en een pak melk kost in 2005 50 cent, en in 2015 1 Euro. Dan is de prijs van melk verdubbeld, maar je betaalt nog steeds "maar" 1000 Euro voor je hypotheek. Dat is gunstig, want door die enorme inflatie zal je loon hoogstwaarschijnlijk verdubbeld zijn. Je verdient dan in 2015 4000 Euro en je woonlasten zijn nog steeds maar 1000 Euro. Nu zijn je woonlasten nog maar 25% van je inkomen. Inflatie heeft heel veel negatieve kanten, maar voor mensen met een hypotheek (of andere schulden) is het altijd gunstig. Want de hoogte van je lening blijft gelijk, en je salaris stijgt bijna altijd mee, door de zgn. inflatiecorrectie.

Dan worden de schulden ook minder waard. Tenzij deze schulden natuurlijk in iets anders dan de valuta die inflateerd zijn afgesproken, b.v. de tegenwaarde van een goudstaaf, een koe of een ton kolen.

Als door hyperinflatie je spaargeld 10x zo weinig wordt dan gebeurt dit ook met bijvoorbeeld een hypotheek.

De euro blijft de euro dus de waarde is de waarde maar alles wordt duurder daar door lijkt het of je geld minder waard wordt. Dat is inflatie. je schulden blijven je schulden en je moet alleen steeds harder werken en meer geld verdienen om je schulden te kunnen betalen, Harder werken om je eten en je overige kosten te kunnen betalen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100