als ik jou 10 euro geef ben ik 10 euro armer. hoe komt het dan dat er steeds meer geld op de wereld is?

wie bepaalt dan of er nog meer geld op de wereld wordt gebracht. en zo ja wie krijgt dat? want elk land besteed steeds meer per hoofd van de bevolking. maar als ik rijker wordt, wordt er een ander armer??

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het IMF, de banken, de EU "creëren" geld. Ze maken schulden die ze nooit terug kunnen betalen. Dat geld lenen ze bij banken, die dat geld van andere banken lenen, die het geld van de EU lenen. Daarnaast heb je inflatie: geld wordt (bijna altijd) minder waard. Je hebt meer nodig om te kopen. Daarom maakt de Europese Bank regelmatig extra geld bij.

Ik vind je vraag ietwat raar geformuleerd, maar ingaande op je hoofdvraag. Jij maakt een denkfout. Jij denkt dat omdat er meer geld komt, het geld ook eerlijker verdeeld is, maar dat is juist niet zo. Er komt juist steeds meer een verschil tussen arm en rijk. Op je andere vraag is al antwoord gegeven.

Nou zoals jij het stelt, ben je i.d.d. 10 euro armer. Je moet wel rente vragen hoor. Dus als jij die 10 euro na 10 dagen met 1 euro rente terugkrijgt, heb je 11 euro in je hand. In de geldwereld doen ze dat niet met een tientje, maar met miljoenen, miljarden... In de praktijk is het wel zo dat als jij rijker wordt een ander armer wordt, maar het zou niet hoeven. Als de armere nou ook 10 euro zo uitlenen en rente zou vragen wordt de armere een ietsje minder arm.

het geld wordt inderdaad bijgedrukt door de instanties in bovenstaande antwoord, maar de hoeveelheid geld groeit ook mee met de bevolkingsgroei. Wanneer je 1000 euro over 10 mensen verdeeld heeft iedereen 100 euro, wanneer er een 11e persoon bijkomt (geboren wordt) zou iedereen 90,90 euro, tenzij er 100 bijgedrukt wordt. Dit komt in het systeem door de banken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100