Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Heeft iemand een model bedacht van een alternatieve geld- en kapitaalmarkt?

Onze huidige geld- en kapitaalmarkt is erg ingewikkeld en ondoorzichtig geworden. Zij lijkt wel een casino. Zijn er denkers die een goed werkend model voor een alternatief ervan hebben bedacht. Bijvoorbeeld een markt waar een aandeel een aandeel is, een obligatie een obligatie en leningen alleen bestaan uit hypotheken en kredieten? Willen we er zeker van zijn dat we straks pensioen krijgen, willen we straks met een eerlijke hypotheek een huis kopen, willen we zonder veel risico in nuttige bedrijven kunnen blijven investeren, geen landen die failliet kunnen gaan etc., kortom willen we een gezonde economie dan hebben we, denk ik, een nieuwe geld- en kapitaalmarkt nodig.

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
487

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Jawel hoor. Lees dit artikel maar eens.
http://www.newformulation.org/4Dhondt.htm
Je moet er wel even voor gaan zitten, want het is taaie kost. En al snel zal het je opvallen, dat als er over alternatieven voor het kapitalisme wordt gesproken, snel woorden vallen als anarchie en solidariteit.

Hier nog een artikel, waar iemand die alternatieven onder de loep neemt.
http://www.euromarches.org/nl/zelfbeh.htm
Een aardige conclusie:
"Mijn conclusie luidt dat bij projecten waarin men goederen en diensten poogt te produceren buiten het kapitalisme om, zonder politieke strijd gericht tegen de machthebbers, men vroeg of laat wordt geconfronteerd met inbedding in de kapitalistische productiewijze, waar men tegen was" (citaat: Piet van der Lende)

Er zijn geen alternatieven voor het kapitalisme. Je hoort weleens mensen zeggen (die er meer verstand van hebben dan ik) dat het kapitalisme geen keuze is, maar een wetmatigheid. Niet voor niets heeft welvaart zoveel met kapitalisme te maken. Kijk maar naar China.

Het kapitalisme hoeft niet te verdwijnen, alleen de uitwassen van het kapitalisme. Dan kun je denken aan idiote bonussen voor topmanagers, handel in opties door mensen die er niets mee te maken hebben (speculatie), bankproducten die banken zelf niet begrijpen, het niet op orde hebben van staatsbegrotingen (Griekenland) en je zult vast zelf nog veel meer kunnen verzinnen.

We zijn er wat laat achtergekomen, dat er in een kapitalistisch systeem rare fouten kunnen sluipen. Maar dat is nog geen reden om het hele kapitalisme overboord te zetten, vooral niet, omdat er geen goedwerkend alternatief is.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Dat economen zich verrijken aan het kapitalistische systeem, gaan mij veel te ver. Als bankiers of speculanten dat doen, dan kan ik me daar nog wel iets bij voorstellen. Economen hebben geen direct belang in het kapitalistische systeem, en in ieder geval niet meer dan jij en ik. Als morgen het kapitalisme verdwijnt verdienen zij hun brood ook wel. Vraag aan 10 economen, hoe het moet met deze crisis en je zult 10 verschillende antwoorden krijgen. Maar over één ding zijn ze het eens: de basis van het kapitalisme is helemaal niet verkeerd. Ook is het helemaal geen regel, dat als je een systeem in stand wil houden, en de schadelijke zaken eruit wilt filteren, het systeem per definitie ingewikkelder zal worden. Misschien wordt het wel eenvoudiger.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Dat verbaast mij niets dat studenten economie graag heel veel geld willen gaan verdienen. Als je het de studenten medicijnen vraagt, zul je hetzelfde antwoord krijgen. Kijk ook rond hier op goeievraag, en zie hoeveel mensen vragen met welk beroep ze heel rijk kunnen worden. Dat verbaast mij ook weleens, want leuk werk lijkt mij belangrijker. 40 jaar geleden ging het studenten (en heel veel anderen) niet om geld, maar om idealen. Vanaf de jaren 80 zijn we individualistischer geworden. Tijden veranderen. Misschien is het niet zo'n heel sterk voorbeeld, maar als er veel mensen omkomen in het verkeer, dan moet je niet het autorijden verbieden. Want met autorijden op zich is niet zoveel mis, wèl met de omstandigheden (gordels, kooiconstructie, asociaal verkeersgedrag etc.) Dàt moet je aanpakken. Zo is het ook met het kapitalisme. 5 minuten geleden gelezen op teletekst: Cubanen mogen nu ook een huis kopen en verkopen. Stapje richting kapitalisme toch? Is dat nou een slechte of goede beslissing van de machthebbers daar? Gaan de mensen op Cuba er nu op achteruit of op vooruit?

Andere antwoorden (1)

Ons huidige monetaire stelsel is letterlijk ontworpen om te mislukken. Doordat alle leningen met rente terug betaald moeten worden (ook de leningen die een land heeft uitstaan bij de centrale bank) zal de totale hoeveelheid schuld altijd toenemen. Dat betekend dus dat de economie ook constant moet groeien. Dat vereist dus meer consumptie, meer productie en een snellere afname van de beschikbare grondstoffen.

Het komt er simpelweg op neer dat een economie gebaseerd op eindeloze groei nooit kan functioneren op een planeet die geen groei kent.

De minimale vereiste in een goed werkend model is het afschaffen van de centrale banken (wat nu overigens niet kan omdat ze boven de wet staan) en het afschaffen van rente. Banken zouden enkel een ondersteunende rol moeten krijgen in de maatschappij.

Ow...ik moet weg...meer antwoord volgt...
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding