In welke landen (Europese) in 2011 de sociale zekerheid (ook fiscaal) van de burger "het beste geregeld", en welke niet? Zie ook toelichting ;)

Het valt me op dat meerdere vrienden, allemaal verschillend in opleiding/leeftijden, maar de meesten wel 'hoog' opgeleid, i.v.m. nu de crisis besloten om extra te gaan werken en dit ca.nu 1-2 jaar doen.
Soms naast (ook wel geheel) of deels hun UWV of bijstandsuitkering.
Dit om alvast tijdig soort reserve op te bouwen door de vele onzekerheden van nu en alle bezuinigingen.

Meestal niet eens 'passende arbeid' gezien hun opleiding, maar doet niet ter zake.
Stuk voor stuk deden keurig de belastingaangiftes, meesten via erkende kantoren etc. en zagen de "voorlopige aanslagen" uiteraard vlot.

Maar intussen rollen die blauwe enveloppen binnen en nu blijkt dat ze soms tot 40% meer moeten dokken dan vooraf berekend werd!

Zelf ben ik slecht in omgang met rekeningen of getallen.
Snap de grote lijn wel en gaat met name dan om dat de extra verdiensten uit arbeid (paar zijn ZZP-er) vanuit alle bruto bedragen berekend worden, en dan netto op de aanslag.

Paar zijn naar belastingkantoor en of ook wel UWV gegaan, en dan snap ik NIET dat meerdere medewerkers aldaar doodleuk zeggen: klopt meneer/mevrouw, als je deels werkt en alles doorberekent over hele jaar, dan kom je uiteindelijk "minder goed" uit en zou op deze manier werken voor u niet lucratief meer zijn!?
(ook geen kortingen of toeslagen meer zoals woontoeslag, en volle pond in gemeentelijke heffingen etc)

Hoe zit dit, en is dit typisch 'klein Nederland'?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn maar weinig die de sociale wetgeving en dan ook nog de fiscale gevolgen daarvan kennen van alle Europese landen en dan ook nog zouden moeten kunnen beoordelen. Het is bekend dat Nederland een van de beste sociale systemen heeft in de wereld (kijk maar wie hier allemaal naar toe komen) , en met sommigen landen vergeleken is het hier luilekkerland. Je moet wel bedenken dat al de bijstand die mensen ontvangen door de werkenden moet worden opgehoest. Iemand die gezond is van lijf en leden kan tot op heden werk vinden in dit "klein Nederland" en hoeft niet afhankelijk te zijn van bijstand. Verder zijn in alle Noord Europese landen de sociale regelingen vergelijkbaar, met misschien staat een land als Zweden in de top drie.

Dit is geen vraag over de sociale zekerheid maar over de kwaliteit van de eigen kennis, maar ook over de informatie en communicatie over ons belastingstelsel. Dat ze 40% meer moeten dokken dan eerst berekend werd kan niet kloppen. Als je de inkomstenbelastingaangifte maakt, dan rolt uit het aangifteprogramma wat je moet betalen. Tenzij je grandioze fouten maakt en dingen vergeet door te geven of verkeerd invult c.q. laat invullen. De vraag is of je bij "erkende" kantoren altijd goed terecht bent. Een goede, gemotiveerde amateur is beter dan een slechte niet ingewerkte professional. Zelf heb ik goede ervaring met de belastingservice van de vakbond. Er is ook een bond voor ZZP-ers. Wat door beginnende ZZp-ers en mensen met meer dan een baan kan worden vergeten is - dat over brutoontvangsten nog belasting moet worden betaald (dus reserveren of opzij leggen), - de kosten in aftrek te brengen. Kostenaftrek levert veel belastingbesparing op. - dat de belastinginhouding per baan geen rekening houdt met inkomsten en belastinginhouding van andere banen. Daar moet je binnen het kalenderjaar zelf of een ander naar laten kijken. Daar zou meer voorlichting en beter onderwijs voor moeten zijn. Jammer maar menselijk is, is dat de meeste mensen niet weten dat ze iets belangrijks niet weten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100