Moet de oude zorgverzekering nog steeds betalen als de startdatum van het zorgtraject in vorig jaar ligt?

Ik ben in januari overgestapt van zorgverzekering voor mijn man omdat de oude verzekeraar geen contract heeft met ons ziekenhuis.
Ik heb al 2x volledig eigen risico moeten betalen, vorig jaar aan de oude verzekeraar, voor dit jaar aan mijn nieuwe verzekeraar, en daar bovenop nog eigen bijdrage, ruim boven de 1000 euro, het beetje spaargeld dat wij hebben gaat er aan op maar goed het is niet anders.
Ik heb alleen vandaag weer een brief met een gepeperde rekening ontvangen met als uitleg daarbij dat de startdatum van het zorgtraject in het vorige jaar ligt en daarom de polisvoorwaarden over dat jaar van toepassing zijn, maar ik betaal nu toch aan mijn nieuwe verzekeraar, dan moet deze maatschappij toch gewoon vergoeden?
Dat was de reden waarom we zijn overgestapt.
Zou het zorgtraject eventueel gestopt kunnen worden en dan later weer opgestart zodat het bij de nieuwe verzekeraar terecht komt?
Ik trek het anders financieel niet meer.
Zou iemand mij hier iets over kunnen vertellen, ik word er knap zenuwachtig van.
Vriendelijke groeten,
Marina.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ziekenhuizen (en andere zorgverleners) werken met een dbc, een diagnose-behandel-combinatie. Dat houdt in dat bij een zorgvraag (ziekte / klachten) een diagnose wordt gesteld en een behandelplan wordt vastgesteld. De kosten hiervan worden niet per uur gedeclareerd, maar per behandelcombinatie. Dat wil zeggen dat wordt uitgegaan van gemiddelde kosten voor een behandeling (intake - behandelingen - controle) van de aandoening. De dag waarop de dbc wordt geopend is bepalend voor de vergoeding van die hele dbc. Was je eerste intakegesprek in 2021, dan vallen alle kosten van het dbc onder de verzekeraar en de polisvoorwaarden die je in 2021 had. Een dbc duurt in principe maximaal 90 dagen, voor enkele specifieke aandoeningen gelden uitzonderingen. Na 90 dagen wordt het dbc gesloten en wordt de rekening door het ziekenhuis naar de zorgverzekeraar gestuurd die je had op dag 1 van het dbc. Is er na die 90 dagen nog extra behandeling of controle nodig, dan opent op dag 91 automatisch een vervolg-dbc. Valt de datum van de eerste dag van dat vervolg dbc in 2022, dan wordt de rekening van het vervolg-dbc gestuurd naar de verzekeraar die je in 2022 hebt. Dat is bij jullie blijkbaar gebeurd en daarom moet je zowel voor 2021 als 2022 het eigen risico betalen. In 2021 had je geen (volledige) dekking voor het betreffende ziekenhuis en moet je daarvoor dus een eigen bijdrage betalen. Ook als je in 2021 alleen voor een intake-gesprek bent geweest en alle behandelingen in 2022 hebben plaatsgevonden, dan vallen alle kosten van dat eerste dbc in die eerste 90 dagen dus onder de verzekering van 2021. Een vervolg-dbc duurt standaard 120 dagen. Na 120 dagen kan een nieuw vervolg-dbc worden gestart. Dat gebeurt automatisch zolang je niet volledig hersteld bent en/of nog na-controles nodig hebt. Het heeft geen zin om het zorgtraject van dbc en vervolg-dbc te stoppen en opnieuw op te starten. Bij het eerstvolgende bezoek aan het ziekenhuis voor dezelfde diagnose, zal automatisch een vervolg-dbc worden gemaakt die aansluit bij de bestaande dbc of eerdere vervolg-dbc. De eerste dag van een dbc of vervolg-dbc bepaalt dus welke verzekering geldt. Voor 2021 waren dat dus de polisvoorwaarden van de verzekeraar uit 2021. Voor 2022 de polisvoorwaarden van je huidige verzekering. Die zou in principe dus nu de zorg moeten vergoeden. Het enige probleem dat zich kan voordoen, is dat er een uitsluiting geldt... (lees verder in reactie)

Bronnen:
https://www.zorgwijzer.nl/faq/dbc
https://www.zorgwijzer.nl/faq/naheffing-ei...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100