Ziekenhuizen (en andere zorgverleners) werken met een dbc, een diagnose-behandel-combinatie. Dat houdt in dat bij een zorgvraag (ziekte / klachten) een diagnose wordt gesteld en een behandelplan wordt vastgesteld. De kosten hiervan worden niet per uur gedeclareerd, maar per behandelcombinatie. Dat wil zeggen dat wordt uitgegaan van gemiddelde kosten voor een behandeling (intake - behandelingen - controle) van de aandoening. De dag waarop de dbc wordt geopend is bepalend voor de vergoeding van die hele dbc. Was je eerste intakegesprek in 2021, dan vallen alle kosten van het dbc onder de verzekeraar en de polisvoorwaarden die je in 2021 had.
Een dbc duurt in principe maximaal 90 dagen, voor enkele specifieke aandoeningen gelden uitzonderingen. Na 90 dagen wordt het dbc gesloten en wordt de rekening door het ziekenhuis naar de zorgverzekeraar gestuurd die je had op dag 1 van het dbc. Is er na die 90 dagen nog extra behandeling of controle nodig, dan opent op dag 91 automatisch een vervolg-dbc. Valt de datum van de eerste dag van dat vervolg dbc in 2022, dan wordt de rekening van het vervolg-dbc gestuurd naar de verzekeraar die je in 2022 hebt.
Dat is bij jullie blijkbaar gebeurd en daarom moet je zowel voor 2021 als 2022 het eigen risico betalen.
In 2021 had je geen (volledige) dekking voor het betreffende ziekenhuis en moet je daarvoor dus een eigen bijdrage betalen. Ook als je in 2021 alleen voor een intake-gesprek bent geweest en alle behandelingen in 2022 hebben plaatsgevonden, dan vallen alle kosten van dat eerste dbc in die eerste 90 dagen dus onder de verzekering van 2021.
Een vervolg-dbc duurt standaard 120 dagen. Na 120 dagen kan een nieuw vervolg-dbc worden gestart. Dat gebeurt automatisch zolang je niet volledig hersteld bent en/of nog na-controles nodig hebt. Het heeft geen zin om het zorgtraject van dbc en vervolg-dbc te stoppen en opnieuw op te starten. Bij het eerstvolgende bezoek aan het ziekenhuis voor dezelfde diagnose, zal automatisch een vervolg-dbc worden gemaakt die aansluit bij de bestaande dbc of eerdere vervolg-dbc.
De eerste dag van een dbc of vervolg-dbc bepaalt dus welke verzekering geldt. Voor 2021 waren dat dus de polisvoorwaarden van de verzekeraar uit 2021. Voor 2022 de polisvoorwaarden van je huidige verzekering. Die zou in principe dus nu de zorg moeten vergoeden. Het enige probleem dat zich kan voordoen, is dat er een uitsluiting geldt... (lees verder in reactie)
- Bronnen:
-
https://www.zorgwijzer.nl/faq/dbc
-
https://www.zorgwijzer.nl/faq/naheffing-ei...