@SentWierda hoezo niet ook al loopt hij nu in de wajong wil niet zeggen dat hij nooit gewerkt heeft een een klein pensioen heeft opgebouwd. Daar naast heet het gewoon pensioen al ga je alleen maar met aow.
@ronron1212. 1. We kunnen niet oordelen over iets dat we niet weten (al of niet een arbeidsverleden). 2. De benaming pensioen heeft altijd betrekking op een arbeidsverleden en is gekoppeld aan een pensioenfonds. Een AOW wordt niet pensioen genoemd maar uitkering.
Het heeft altijd pensioen geheten kijk maar naar het verleden toen hadden mensen nog geen pensioen. Maar dat staat los van de vraag die is wat krijg ik dat antwoord is dus zo en zo aow en wel op je pensioen gerechtigde leeftijd AOW is een basispensioen van de Rijksoverheid. Heeft u in Nederland gewoond of gewerkt? Dan ontvangt u AOW van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vanaf uw AOW-leeftijd tot uw overlijden.
@tinus1969. Hoezo? De Van Dale gaat uitgebreid in op wat het woord pensioen betekent: eigen geld dat tijdens het werkzame leven is opgespaard. Dit is iets anders dan AOW: AOW is geld dat nu uit de belastinginkomsten van niet-AOW'ers wordt betaald.. In de informatie van de SVB m.b.t. de AOW kan ik niets vinden over AOW als pensioen.
@SentWierda AOW is geen belastinggeld maar een premie die wordt geint op het bruto loon.Kijk eens naar mijn eerdere reactie van de van de rijksoverheid AOW is een basispensioen van de Rijksoverheid. Heeft u in Nederland gewoond of gewerkt? Dan ontvangt u AOW van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vanaf uw AOW-leeftijd tot uw overlijden.
@ronron1212. Twee bronnen: 1. Van Dale: pensioen = periodieke (gelijk blijvende) uitkering die iem. ontvangt na ontslag uit een ambt wegens het bereiken van een vastgestelde leeftijd, of wegens invaliditeit, wanneer daarvoor door hem gedurende zijn ambtsvervulling een bep. premie is betaald; evt. na zijn overlijden aan zijn weduwe en wezen uitgekeerd. (Opmerking van mij: een pensioen is dus uitsluitend voor degenen die een ambt hebben bekleed of wegens invaliditeit. Iemand die ZZP'er is geweest heeft niet een ambt bekleed en ontvangt niet een pensioen. Iemand die ZZP'er is geweest ontvangt wel automatisch AOW: een ouderdomsvoorziening/ouderdomsuitkering.) 2. Stijlboek NRC: De AOW is een volksverzekering. Citaat: 'De AOW bijvoorbeeld behoort niet tot de sociale verzekeringen maar is een volksverzekering.'
@ronron1212. Pensioen = werkgerelateerd. Als je werknemer bent bouw je pensioen op. Het maakt niet uit of je in Nederland werkzaam bent of in het buitenland voor een Nederlands bedrijf werkt. AOW = woongerelateerd: je moet in Nederland wonen. Het is een woongeralateerde uitkering. Heb je kortere of langere tijd in het buitenland gewoond tussen je 15de en 65ste, dan word je later gekort op de AOW. Hierdoor ontvangen talloze (honderdduizenden?) Nederlandse ingezetenen (expats, immigranten) vaak tientallen procenten minder dan de normale AOW.
@ronron1212. Een uitkering (AOW) een pensioen noemen, dat is een woord optuigen. Uitkering klinkt erg gewoontjes en daarom kun je het basispensioen noemen of pensioen. Klinkt chic. Maar in werkelijkheid is het een uitkering. Daarom noemt de Rijksoverheid het: uitkering. Zie op www.rijksoverheid.nl de pagina: Hoe vraag ik mijn AOW-uitkering aan? Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/algemene-ouderdomswet-aow/vraag-en-antwoord/hoe-vraag-ik-mijn-aow-uitkering-aan/
@SentWierda In 1957 is de Algemene Ouderdomswet (AOW) ingegaan. Vanaf dat moment had het hele Nederlandse volk recht op een basispensioen. Willem Drees was op dat moment premier en de verantwoordelijke minister van Sociale Zaken was de heer J.G. Suurhoff. Op 2 januari 1957 kon de heer Bakker uit de Boterdiepstraat in Amsterdam de eerste AOW uit handen van minister Suurhoff in ontvangst nemen. Er zouden er dat jaar nog 738.692 volgen. Voor de uitvoerders van de AOW, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de Raden van Arbeid, was de AOW daarmee gelijk de grootste wet die ze moesten uitvoeren.
@SentWierda de aanvraag is iets anders dan de benaming. Het is en blijft een basis pensioen voorziening. Dat jij dat niet snapt of je teksten uit iets haalt waar het niets mee te maken heeft kan ik niets aan doen de rijksoverheid noemt het een basis pensioen al vanaf het ontstaan hiervan 1957. Het zelf op te bouwen pensioen is vele jaren later pas ontstaan door bij een werkgever pensioen te kunnen opbouwen. Nog steeds kan niet iedere nederlander een pensioen opbouwen bij een werkgever.
@ronron1212. Ik denk dat we het eens zijn. Ik citeer de Winkler Prins encyclopedie: Het pensioen van de Nederlandse werknemer is doorgaans gevarieerd samengesteld: uitkeringen krachtens de AOW, het bedrijfs- of het ondernemingspensioenfonds en soms eigen particuliere verzekering.
@SentWierda het woord met pensioen gaan betekend dat iemand kan stoppen op een bepaalde door het rijk bepaalde leeftijd met werken daarvoor is in 1957 de aow gecreëerd. Het rijks ouderdomspensioen. Dat pensioen wordt betaald door de werknemers van Nederland.