Kun je aangifte doen als iemand je niet terug betaald?

Een oude kennis heeft geld geleend en dit staat zwart op wit. Echter wil zij niet terugbetalen na conflict. Het bedraagt een relatief groot bedrag, mag ik nu aangifte doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik denk dat een deurwaarder of incassobureau een beter instrument is. Als dat niet helpt kun je altijd nog vervolgstappen overwegen.

Er is sprake van een tekortkoming in de nakoming van een verbintenis. Je hebt verschillende opties. Je dient dan wel een advocaat in te schakelen als je het geld via de rechter terug wilt halen. De vraag is of die kosten in verhouding staan met het geld.

Aangifte werkt niet want hier is geen sprake van een strafbaar feit. Het is een burgerrechtelijke (civiele)zaak. Er is een overeenkomst van geldlening gesloten. Omdat het een oude kennis is ligt het voor de hand er over te praten. Werkt dat niet, dan moet je in gebreke stellen ( per aangetekende brief) en sommeren het bedrag voor een bepaalde datum aan je terug te geven. Neem een redelijke termijn, 30 dagen is keurig. Is er na die tijd niets gebeurd, dan is je kennis in gebreke en dan kan je je tot een deurwaarder wenden en die helpt je verder met de incasso, eventueel via de kantonrechter.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100