In hoeverre kan een bank gaan om geld te halen ivm het niet meer kunnen betalen van een doorlopend kreditet?

Mijn moeder heeft 8-10 jaar geleden een doorlopend krediet afgesloten met haar toenmalige partner. Hij heeft dit altijd betaald, nu raakt hij zijn baan kwijt over 2maanden en zal dan niet meer kunnen betalen. De bank zal dus ongetwijfeld bij mijn moeder aankloppen verderop in dit jaar. Bij mijn moeder valt niet veel te halen, zij werkt wel maar heeft geen vermogen. Maar haar huidige partner heeft daarentegen een bijna afbetaald koophuis en een eigen zaak, dus vermogen. Kan de bank bij haar nieuwe partner beslag leggen op geld of bezittingen? Ze zijn niet getrouwd, hebben geen samenlevingscontract. Wonen sinds 1maand samen, doormiddel van inschrijving op hetzelfde adres. Kortom zij heeft zich bij hem ingeschreven.

Weet jij het antwoord?

/2500

De bank (incassobureau) kan niet aankloppen bij haar partner, maar wel spullen uit de woning waar zij woont halen. Ook kunnen ze beslag leggen op haar loon, maar niet van haar partner. Als het echt veel geld is kan ze zichzelf failliet verklaren en in de schuldsanering gaan (maar dit is geen pretje..)

Om even duidelijk te maken: als uw moeder toentertijd meegetekend heeft, dan is zij hoofdelijk aansprakelijk voor de lening. Dat betekent dat de bank het volledige bedrag op zowel uw moeder als haar ex-partner kan verhalen. De bank hoeft zich niets aan te trekken van afspraken die onderling gemaakt zijn. Dan: de procedure bij dit soort gevallen is dat een bank altijd eerst alle partijen schriftelijk aan zal manen te betalen. Als dit niet gebeurt dan zal de bank eerst kijken of er een onderpand op de lening zit, en dat zal vervolgens geveild worden. Vaak is dit bij een doorlopend krediet niet zo. Daarna zal de bank langs de rechter gaan om een executoriale titel te halen: op dat moment kan een deurwaarder beslag gaan leggen op goederen. Er zijn twee mogelijke beslagvormen waar uw moeder mee te maken kan krijgen. De eerste is loonbeslag. Dit soort beslag is redelijk eenvoudig te regelen en is een gemakkelijke vorm van betaling. Bij beslag op inkomsten is er een beslagvrije voet: dit is een minimum dat vrij moet blijven voor uw moeder om van te leven. Maar: bij het bepalen van de beslagvrije voet telt ook het inkomen van de partner mee. Als dit genoeg is om van te leven, dan kan de beslagvrije voet op nihil worden gesteld. Let wel: als uw moeder of haar partner niet meewerkt aan het geven van informatie over het inkomen van haar partner, dan mag de beslagvrije voet slechts gehalveerd worden. Dat zal in deze situatie wellicht beter uitkomen dan het inkomen mee laten tellen. De andere vorm van beslag is beslag op goederen zodat die geveild kunnen worden. In beginsel mag er alleen beslag gelegd worden op de spullen van uw moeder. MAAR een deurwaarder mag van goederen op het woonadres van een schuldenaar aannemen dat die van die schuldenaar zijn, tenzij redelijkheid of tegenbewijs anders doet vermoeden. Het is zeker aan te raden dat uw moeder en haar partner een boedelbeschrijving door een notaris laten maken. Zo wordt vastgelegd wat van hem en van haar is en is er een redelijke bescherming bij de deurwaarder. Dit is echt aan te raden: deurwaarders leggen graag beslag, niet omdat het wat oplevert, maar wel omdat de schuldenaar zich dan vaak gedwongen voelt om toch ergens geld vandaan te halen. Zeker als er een vermogend partner is dan dit een leuke tactiek zijn. In de opmerkingen nog wat tips om het gebeuren voor te zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100