Is Nederland al haar miljoenen kwijt als Griekenland alsnog failliet gaat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een land kan niet failliet gaan zoals bij een bedrijf. Een faillissement betekent dat je je schulden niet kan betalen. Als een persoon of een bedrijf dat is, betekent het dat al zijn bezittingen verkocht worden, en met de opbrengst worden de schuldeisers betaald. Landen zijn soeverein, dus onafhankelijk, wat betekent dat niemand bezittingen (bijvoorbeeld gebouwen die eigendom van de staat zijn, of bedrijven die van de staat zijn) kan afpakken en verkopen. Het enige wat er dus kan gebeuren als een land zijn leningen niet meer terug kan betalen is dat ze besluiten om te stoppen met terug te betalen. Het gevolg is natuurlijk dat als het land geld nodig heeft om bijvoorbeeld voedsel te importeren (omdat ze zelf te weinig landbouwgrond hebben), dat niemand ze meer geld uit wil lenen. Ook zal het land politiek onder druk gezet worden om alsnog aan de eisen te voldoen en ook een deel van de Nederlandse miljoenen terug te betalen. Of we dan ook echt wat terugkrijgen is zeer de vraag.

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/nederland-f...

de betekenis van faillisement is dat een bedrijf of nu een land zoveel schulden heeft, dat zij dit niet meer terug kunnen betalen. zodra Nederland dus geld leent aan griekenland, en Griekenland gaat alsnog failliet, dan kan het zijn dat Nederland dat geld niet meer terugziet.

In principe zijn de schuldeisers machteloos als een bedrijf failliet gaat. Bij een land ligt dat iets complexer, een land gaat normaal gesproken niet failliet en blijft altijd bestaan. Wel zou er een groot gedeelte van de schulden kwijt gescholden worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100