Wat gebeurt er met het bijzondere tarief als je onverwacht in een andere salaris groep valt?

Ik heb een discussie over het bijzonder tarief van de belastingdienst met een vriend. Hij zit normaal onder de 36650 en betaalt een bijzonder tarief over zijn vakantie geld van 40.47%. Echter hij krijgt een flinke bonus (eenmalig), daardoor komt zijn inkomen net boven de 36650 en zit daarmee in het bijzondere tarief van 48.94% . Hij is van mening dat hij enkel over wat hij aan bonus krijgt boven de 36650 48.94% moet betalen. Ik denk dat hij over zijn vakantiegeld van mei extra moet gaan betalen.
We hebben wat gelezen maar blijven in discussie.
https://help.humanwave.nl/portal/nl/kb/articles/wat-is-bijzonder-tarief-en-hoe-bepaal-ik-dit-voor-2022

Weet jij het antwoord?

/2500

Het bijzonder tari wordt doorgaans toegepast bij bijzondere beloningen zoals een vakantie-uitkering. Alsdan dreigt er het gevaar van dat bij toepassing van het normale tarief te weinig belasting wordt ingehouden waardoor op aangifte naderhand bijbetaald moet worden omdat men in een hogere schijf valt. Uiteindelijk wordt bij het doen van aangifte het inkomen belast volgens de geldende schijven en vindt verrekening plaats met de in de loop van het jaar gedane inhoudingen t.z.v. de loonheffing (normaal tarief en bijzonder tarief).

De meeste werkgevers stellen het bijzonder tarief voor een werknemer in januari vast en passen dat toe op alle bijzondere beloningen in dat jaar. Met de bonus is waarschijnlijk geen rekening gehouden en er is dus een te laat bt vastgesteld. Bij de aangifte over 2022 wordt gekeken naar het totale loon (op de aangifte staan geen bijzondere beloningen, het is 1 totaalbedrag voor loon) en wordt berekend wat er betaald had MOETEN worden. Het verschil moet alsnog met de aanslag over 2022 worden betaald of verrekend met aftrekposten. een te laat bt moet zijn 'een te laag bt'

Toegevoegd op 05 August 2022 10:59: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100