Wanneer mag een gemeente kosten in rekening brengen voor een aanmaning?

Een bedrijf mag niet zomaar incassokosten in rekening brengen. Daarvoor moet eerst een herinnering gestuurd worden, daarna een 14 dagen brief waar de kosten in vermeld worden en dan pas mogen er incassokosten gerekend worden.
Ik heb een brief ontvangen van de gemeente (terecht, ik was een betaling vergeten) waarin 18 euro voor "kosten aanmaning" wordt gerekend en er wordt vermeld dat als er niet binnen 14 dagen betaald wordt na dagtekening (zou officieel 14 dagen na ontvangst moeten zijn ipv dagtekening, althans, voor bedrijven...).

Nu is mijn vraag wanneer een gemeente kosten in rekening mag brengen voor een aanmaning? Gelden voor gemeentes andere regels (wat betreft incasso) dan voor bedrijven?

Weet jij het antwoord?

/2500

De 14-dagenbrief geldt voor consumententransacties. Dan is de procedure wel iets korter dan je beschrijft. Na de factuur volgt (als je al te laat met betalen bent) eerst de 14-dagenbrief met aankondiging van verdere kosten. Die worden in rekening gebracht als je ook dan te laat betaalt. Voor belastingen gelden andere regels. En voor boetes ook. Als je een CJIB-boete niet op tijd betaalt, wordt hij flink verhoogd. Dat wordt ook op de beschikking zelf vermeld. . . Van een willekeurige gemeente: Wanneer de betaaltermijn van de belastingaanslag is verstreken en je hebt de aanslag niet of niet volledig betaald, krijg je een aanmaning. De aanmaning is de eerste stap in de dwanginvordering. Voor het versturen van een aanmaning brengt de gemeente kosten in rekening. De hoogte van de kosten is afhankelijk van het openstaande bedrag. Voor bedragen tot 454 euro zijn de kosten 8 euro. Voor bedragen boven de 454 euro zijn de kosten 18 euro. . . Voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting werkt her weer wat anders. Word je uitgenodigd maar doe je niet tijdig aangifte dan krijg je een herinnering met een (kortere) periode om alsnog aangifte te doen. Doe je ook dan geen aangifte dan volgt een aanmaning waarop een verzuimboete in het vooruitzicht wordt gesteld als je dan nog geen aangifte zou doen voor de datum die in de aanmaning genoemd is. Wordt de aangifte nog steeds niet door de Belastingdienst ontvangen voor die datum, dan wordt de aangekondigde boete in rekening gebracht (eur 385 als het de eerste keer gebeurt).

Toegevoegd op 08 July 2022 16:45: tekst

Volgens de Invorderingswet 1990 hoeven overheidsinstanties niet eerst een betalingsherinnering te sturen. Dat betekent ze gelijk mogen aanmanen.

Bronnen:
https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/wet...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100