Waarom moet ik belasting betalen onder bewind als mijn "vermogen" bestemd is voor schuldsanering?

Met een minimum bijstand als inkomen krijg ik al jaren kwijtschelding van de belasting. Onder beschermingsbewind gesteld door kantonrechter heeft deze geld opzij gezet als doel de schulden af te lossen. Dit ziet de belasting als "vermogen" aldus zou ik de gecombineerde aanslag moeten betalen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Deze situatie komt me onwaarschijnlijk voor. Geld op de bank dat van jou is maar waar je niet "aan kunt", is nog steeds jouw geld en telt dus mee als bezit. En je hoeft pas belasting te betalen over vermogen als (bezittingen -/- (schulden-/-schuldendrempel) meer is dan € 30.360 (2019) of het dubbele daarvan, als je een fiscaal partner hebt. Als je zo'n vermogen hebt, krijg je niet eens bijstand. Want van de bijstand mag je maar € 6.225 vermogen hebben als alleenstaande of € 12.450 met partner. Over de bijstandsuitkering zelf houdt de gemeente al loonheffing ("belasting") in. Als je verder geen inkomsten hebt of dingen die als vermogen meetellen, denk ik dat je je zorgen maakt om niets. . . Mijn antwoord betreft de inkomstenbelasting.

Toegevoegd op 31 januari 2020 12:36: tekst

Ik neem aan dat je het hebt over de aanslag gemeentebelasting en waterschapsheffingen. Daarvoor gelden in principe vrij lage vermogensgrenzen. Per gemeente / waterschap kunnen de bedragen en de regels verschillen. Bij de GBLT, waar veel gemeentes en waterschappen bij zijn aangesloten, geldt voor een alleenstaande een grens van slechts 1500 euro op je bankrekening. Daar zit je met een bijstandsuitkering al in 2 maanden overheen als de betaling van vaste lasten en schulden even is opgeschort door de bewindvoerder. Neem contact op met de instantie die de aanslag heeft verstuurd en leg de situatie uit. Of vraag je bewindvoerder dit voor je te doen. Het lijkt mij aannemelijk dat er een uitzondering wordt gemaakt en de aanslag wordt kwijtgescholden. Het versturen van de aanslagen gaan grotendeels geautomatiseerd. Even bellen en de situatie uitleggen, zodat iemand het handmatig kan aanpassen.

Bronnen:
https://gblt.nl/kwijtschelding/regels-voorwaarden

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100