schenken woning maar samen met ouders in blijven wonen moet dan worden verhuurd?

zoals de vraag
moeten de ouders bij het schenken van de woning en deze er samen met kind in blijven wonen dan huur betalen aan het kind of hoeft dat niet

Weet jij het antwoord?

/2500

Ouders en kind samen in een woning wonen, word je geacht samen een huishouden te zijn. Er hoeft dan geen huur te worden betaald, maar je bent elkaars toeslagpartner (en mogelijk ook fiscale partner).

De inwonende ouders zijn fiscaal partners van elkaar c.q. toeslagpartners. Zij blijven dat ook bij verkoop van de woning aan de inwonende zoon of dochter. De AOW wijzigt niet en ook de zorgtoeslag niet. Van huurtoeslag zal waarschijnlijk geen sprake zijn, want ik lees niet dat er in de woning een gescheiden unit is die voldoet aan de voorwaarden van huurtoeslag. Voor huurtoeslag moet aan strikte normen worden voldaan: de woonunit moet een zelfstandige woonruimte zijn met in ieder geval een eigen toegangsdeur die op slot kan, keuken en wc. Als er geen huur wordt betaald of als de huur gering is kan er sowieso geen sprake zijn van huurtoeslag. Als er geen huur wordt betaald door de ouders kan de fiscus dit zien als een schenking. Omdat de vrijstelling kind-ouder slechts ruim € 2000 per jaar is is deze afspraak / constructie niet handig. Beter is dat de ouders wél huur betalen. Dit binnen de kamerverhuurvrijstelling waardoor de eventuele hypotheekrenteaftrek voor de zoon / dochter behouden blijft. (zie bron) De ouders kunnen de betaalde huur bijvoorbeeld € 400 per maand in een aparte geldtransactie weer terugstorten aan het kind. Zonder fiscale gevolgen. De vrijstelling voor een schenking ouder - kind is immers per jaar ruim € 5000 per jaar (zie bron)

Bronnen:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/con...
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/con...
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/con...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100