Moet je belasting betalen over een muntenverzameling?

De muntenverzameling heeft een waarde tussen de 50.000 en 80.000?
Want ik dacht wanneer je een vermogen hebt opgebouwd dat je vermogensbelasting moest betalen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In artikel 5.3 lid 2 van de Wet Inkomstenbelasting is omschreven wat als bezittingen wordt beschouwd. Een muntenverzameling valt onder deze omschrijving roerende zaken. De uitbreiding van de bezittingen met roerende zaken die door de belastingplichtige voor persoonlijke doeleinden wordt gebruikt of verbruikt en die hoofdzakelijk als belegging dienen, ziet op die gevallen waarin een roerende zaak (jouw muntenverzameling) een dusdanige aard heeft dat de zaak, in combinatie met de mate waarin deze zaken worden aangehouden (de hoeveelheid), een overwegend beleggingskarakter heeft. Maar: de bewijslast rust (in beginsel) op de fiscus dat in jouw geval sprake is van een verzameling die een zodanige omvang heeft dat er sprake is van een belegging. Als de door jouw vermelde waarde juist is, denk ik dat de fiscus er zeker in zal slagen om deze verzameling aan te merken als belegging en dus als vermogen wat verantwoord moet worden in box 3.

Ja. Het is overigens (in NL) officieel geen vermogensbelasting, maar 'inkomsten uit box 3 (sparen en beleggen)'.

Maar als je kunt aantonen dat je voor het aanleggen van de verzameling veel hebt uitgegeven, bijvoorbeeld € 75.000,00 voor een huidige verzamelwaarde van in totaal € 100.000 is het een wezenlijk ander verhaal. Zo kocht ik ooit en munt voor € 95,-- die nu nog maar een tientje waard is. Nergens krijg ik er meer of iets voor.

Of het wel of niet een belegging of een verzameling is hangt ook af van de veranderingen. Als de verzameling alleen wordt opgebouwd en niet regelmatig stukken uit de verzameling worden verkocht als aanvulling op het inkomen dan is het een verzameling. Het zit in het grijze gebied. En vooral met verzameling van dit soort omvang loont het de moeite om een expert te laten onderzoeken of het een belegging of een verzameling is. En als een een belegging is wat de beleggingswaarde is. Soms kan het zijn dat de waarde van de verzameling gesplitst kan of moet te worden in deel met verzamellaarswaarde en een deel dat beleggingswaarde heeft. Zelf ben ik een verzamelaar van 2 euro munten. En uit de opbouw van de verzameling is te zien of er op land, jaartal of motief verzamelt wordt. En de munten die alleen geschaft zijn om om te ruilen of als dubbelen of met het doel om met winst weer te verkopen. Die hebben beleggingswaarde.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100