Waarom moet ik uitleggen aan de ABN AMRO waarom ik (grote) bedragen contant opneem?

Hallo,
Mijn moeder is door de ABN AMRO transactieanalyse gebeld (en ja dit was echt de bank!) met de vraag waarom er de laatste maanden grote bedragen contant geld zijn opgenomen bij pinautomaten. Ze heeft gezegd dat dit voor diverse uitgaven is zoals boodschappen, uit eten, schilder werkzaamheden, verbouwingen, vakantie, geld sparen etc. Bovendien is contant geld prettiger en de bank heeft maar een depositogarantiestelsel tot 100.000 euro ook daarom is het alleen al een prettige gedachten om alles daarboven in eigen beheer te hebben. Is ze de bank überhaupt een verklaring schuldig? En zo ja, wat is een goede en een verkeerde verklaring en wie bepaald dat? Het is toch haar eigen geld en men kan herleiden waar het geld vandaan komt (alles volledig legaal, er wordt keihard voor gewerkt!) Als ik op google zoek dan kom ik zaken tegen als witwassen en terrorismebestrijding... Ik vindt het maar een beetje raar allemaal, je krijgt bijna een gevoel of je strafbaar bezig bent terwijl het om eigen geld gaat

Ik hoor graag jullie reacties en of advies.

MVG.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is een beveiligings-aktie. Contant geld is anoniem en wordt daarom vaak misbruikt voor zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. De bank is verplicht deze zaken te monitoren en bij opmerkelijke transacties aan de bel te trekken. Het zou kunnen zijn dat jij afgeperst wordt en gedwongen wordt grote bedragen af te geven. Of een ander zou jouw pas kunnen misbruiken. Maar ook: er kan sprake zijn van witwassen, of je laat je als geldezel gebruiken. Door zaken te monitoren en om uitleg te vragen kan ingeschat worden of er zaken niet goed gaan en er ingegrepen moet worden. Dit voorkomt dat zaken uit de hand gaan lopen. Zowel voor jou, voor de bank als voor de belastingdienst en andere opsporingsdiensten.

Toegevoegd op 23 maart 2021 14:46: tekst

Ik vermoed dat de bank het voor je moeder haar eigen bestwil doet. Grote geldopnamen kunnen duiden op pinpasfraude. Je kunt het de bank moeilijk kwalijk nemen want ze kennen jouw moeder niet. Dat 'uitleggen' moet je dan ook niet zien als verantwoording voor de opnames, maar als bevestiging dat ze daadwerkelijk door je moeder zijn gedaan. Kennelijk wijkt het patroon van de laatste maanden af van haar normale pingebruik.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100