Waarom eten we een oranje tompouce op Koningsdag?

Die oranje kleur begrijp ik. Maar waarom is toch de tompouce zo in trek? Het had toch ook ieder ander gebakje kunnen zijn? Waarom eten we eigenlijk een oranje tompouce op Koningsdag en geen cupcake of donut?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het Koningshuis viert de geboorte van baby met beschuit met muisjes, maar ook met een oranje tompouce. En daarom eten wij ook oranje tompouces. Dit gebeurt vanaf 27 april 1967, toen Willem-Alexander geboren werd. Of dit klopt, is de vraag: pas vanaf ca. 1990 wordt over de oranje tompouce in de pers geschreven. Zelf heb ik sterk de indruk dat de Hema, bekend om zijn tompouces, rond 1990 ter promotie vanwege Koninginnedag oranje tompouces ging verkopen. Dit werd een groot succes dat door anderen werd overgenomen. Parool, 15 juni 1994: “De Hema heeft toch een goede naam op het gebied van etenswaren. Naast de razendpopulaire Hemaworst heeft de tompouce een plaatsje in de top drie veroverd. Per jaar vinden circa 25 miljoen stuks gebak, zoals taarten, schnitten, vlaaien en boterkoeken, hun weg naar verjaarspartijtjes en andere verwendagen. De absolute topper was afgelopen Koninginnedag. In vier dagen zijn er toen 2.600.000 tompoucen met oranje fondant en vulling verkocht.” Getuige de advertentie van de Hema op 25 april 1989, zijn ze toen wellicht gestart met de oranje tompoucen. Ook vanwege voetbalwedstrijd Nederland – Duitsland op 26 april.

Toegevoegd op 29 april 2021 10:23: afbeelding
Bronnen:
https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/...
https://www.nettyroyal.nl/miscellaneous/no...
https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?que...

We eten op Koningsdag oranje gebak. Dan kan bijvoorbeeld een tompouce zijn of een oranjebol of een oranje donut of een andere oranjekleurige lekkernij. Alle supermarkten en gebakwinkels verkopen dan deze producten. (Oranjekoek is niet oranje maar roze.) Er is geen link van tompouce met Koningsdag of vroeger Koninginnedag. De enige oranje lekkernij die wel een link heeft met Koningsdag is oranjebitter . Bron: Elsevier culinaire encyclopedie.

Dit gebruik stamt in principe al uit 1918, toen het recept voor "Gateau National" bekend werd. Dat was een grote ronde taart van millefeuille, gevuld met abrikozenmarmelade, geglazuurd met oranjeglacé dat op smaak was gebracht met oranjebloesemwater, en gedecoreerd met een rand van rode, witte en baluwe fondants. Dit was duidelijk een taart om nationale feesten mee te vieren. Millefeuille was Frans gebak, maar werd in de 18e eeuw ook in Nederland geïntroduceerd. Tompouce (oorsprong is het sprookje Klein Duimpje) werd halverwege de 19e eeuw in het Nederlands een benaming voor allerlei dingen die klein uitgevallen waren: een klein rijtuig, een dwerggeranium en een damesparaplu. Aan het eind van de 19e eeuw werd het tevens de naam van een kleine variant van het millefeuille gebak.

Bronnen:
https://eetverleden.nl/oranjekoeken-en-de-...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100